Srebrenički hor nastupa pred papom u Sarajevu

Vijesti 11. maj 201512:07 > 12:10
Srna

Članovi srebreničkog dječijeg hora nastupiće pred papom Franjom prilikom njegove posjete Sarajevu 6. juna, potvrđeno je u srebreničkoj Muzičkoj školi "Superar", u čijem sastavu djeluje ovaj hor.

Srebrenički mališani će otpjevati pjesmu “Love People” koja je nastala prošle godine u okviru velike humanitarne kampanje prikupljanja pomoći školama koje su oštetile ili uništile poplave.

Iznenadio nas je poziv za ovaj nastup. Stigao je direktno iz Vatikana, što znači da su na neki način čuli za nas i to nas raduje“, rekao je novinarima koordinator “Superara” Ismar Porić.

On je istakao da će prije nastupa pred papom članovi hora krajem ovog mjeseca nastupiti na Koledžu Ujedinjenog svijeta u Mostaru, a u avgustu ih očekuje gostovanje u Njemačkoj gdje na jednom skupu treba da nastupe pred kancelarom te zemlje Angelom Merkel.

Zahvaljujući inicijativi i sredstvima austrijske organizacije “Seljaci pomažu seljacima” u Srebrenici je rekonstruisana i namjenski opremljena jedna zgrada, koju je opština ustupila ovoj organizaciji na korištenje, i u tom objektu nedavno je otvorena “Kuća dobrih tonova” u kojoj radi Muzička škola “Superar”.

Osim pjevanja, mališani tu uče svirati više instrumenata, pohađaju kurseve plesa i stranih jezika, a organizuju se i drugi sadržaji za djecu.

Ovu školu pohađa oko 200 mališana različitih nacionalnosti iz Srebrenice, Bratunca, Skelana i Potočara.

Troškove njihovog prevoza u i iz škole do kuće, kao i obroke kada su na časovima, kompletan rad i održavanje škole, nabavku instrumenata, opreme kao i putovanja na nastupe finansira organizacija “Seljaci pomažu seljacima”.