Softić: SNSD je sam sebi "pucao u noge", kriza će trajati do izbora u Srbiji

Vijesti 09. mar 202018:44 > 18:47
N1

SNSD se opredijelio za blokadu institucija, glasali su protiv kredita čiji jedan dio ide i za RS i time su sami sebi pucali u nogu. Do prestanka krize, odnosno blokade institucija BiH doći će nakon okončanja izbora u Srbiji - kazao je u gostovanju na N1 Adil Osmanović, bh. parlamentarac i potpredsjednik SDA.

“SNSD se opredijelio za blokadu institucija. Delegati SNSD-a su glasali protiv kredita koji se tiču i projekata u RS. Pomalo samoubilački djeluje ta politika koja šteti i FBiH i RS. Što je to tako – možemo nagađati razloge. Kada se riješi presuda Ustavnog suda – pojavit će se neki novi razlog. Da li su ove stvari izgovor za blokadu – to će pokazati vrijeme. SNSD pokušava da zaustavi sve procese u državi, pucaju sami sebi u noge”, poručio je Osmanović.

Problematične su odluke koje se tiču Doma naroda Paralamenta BiH, gdje SNSD ima četiri delegata.

“Po mojim analizama koje sam radio, SNSD sa ili bez SDA bi imao četiri delegata. To je teško dokazivo jer je bilo tajno glasanje u NSRS”, rekao je Softić, kazavši da je to vjerovatno bilo zbog boljeg odnosa prema povratnicima u RS.

“Blokada čini nesnošljivim život i onima koji je prave. Mislim da će sve ovo trajati do izbora u Srbiji. Mislim da je inače blokada zbog presude Ustavnog suda, odjednom, nakon ANP-a, koji je riješen, da se nađe razlog. Mi imamo i ranije presuda koje su jačeg značaja od ovoga. Beograd je centar odlučivanja vlasti u RS. Tu postoji koordinacija, mislim da to ima veze sa izborima koji su najavljeni u Srbiji. Nakon toga ćemo imati manju tenziju”, poručio je Softić u programu N1.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad