Najavljeno okupljanje Ravnogorskog četničkog pokreta, hoće li reagovati država?

Vijesti 09. mar 202018:46 > 18:53
N1

Cjelodnevni program okupljanja Ravnogorskog pokreta održava se svake godine, uz brojna negodovanja, ali na tome samo i završi. Uoči i ovogodišnjeg okupljanja, Udruga "Svi za bolji Višegrad" upozorava nadležne.

“Poštovani ministre Fahrudine Radončiću molimo Vas prije svega kao ministra sigurnosti BiH, ali i kao čovjeka da poduzmete sve moguće radnje i akcije da se zabrani pomenuto okupljanje, tamo gdje je ubijeno preko 3.000 Bošnjaka na najsvirepiji način”, apelovali su iz Udruge “Za bolji Višegrad.”

Iz Ministarstva sigurnosti danas bez odgovora na naš Upit o eventualnoj zabrani okupljanja Ravnogorskog pokreta.

Krivični zakon BiH, u članku 145a, jasno kaže da svako ko izaziva i raspiruje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili netrpeljvost među narodima u BiH, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do tri godine. No, u Našoj stranci kazali su da Tužiteljstvo BiH još nije reagiralo na prošlogodišnji zahtjev za pokretanje istrage i zabranu okupljanja u Višegradu.

“Činjenica da se i ove godine, godinu dana nakon prijave tog događaja, organizuje isti skup – mislim da jasno govori o svemu što je Tužilaštvo uradilo u godinu dana”, rekao je predsjednik Naše stranke Predrag Kojović.

Svako ima pravo na slobodu govora, ali u okvirima Ustava i zakona, mišljenja je Branislav Borenović:

“Stvar je institucija koje trebaju da donose odluka i u skladu sa zakonom da se ponašaju kako od strane organizatora tako i onoga ko daje odobrenje za takve događaje.”

“Nije odgovornost samo na onima koji se okupljaju, nego i na organima vlasti koje su dužne da ovakve skupove spriječe”, rekao je potpredsjednik SDA Safet Softić.

Iz Demokratske fronte su poručili da bi svi politički predstavnici i uposlenici državnih institucija koji dolaze iz RS, a rade u Sarajevu, iz moralnih i sigurnosnih razloga imaju u obavezi da četničkim ekstremistima pošalju jasnu poruku u vezi sa najavom njihovog divljanja i kreiranja ambijenta netrpeljivosti i opće nesigurnosti građana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad