Bajra demantovala Ured za veterinarstvo BiH

Vijesti 10. mar 202007:15 > 07:23
Bajra

Nakon što je u medijima objavljena informacija o obustavi izvoza mesa za Tusku, gdje je spomenuta i mesna industrija Bajra, iz ove kompanije su reagovali saopćenjem u kojem demantuju Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine.

“Informacije koje su prenešene su u većini medija netačne, tendeciozne i veoma uvredljive za našu kompaniju. Od nas niko nije tražio bilo kakav komentar niti obrazloženje prije objave”, navode iz ove kompanije.

“Našoj klaonici Bajra d.o.o. nije zabranjeno klanje ni za Tursku kao ni druge kupce. Ured za veterinarstvo je poslao uputstvo u kojem je u tački 2. naveo da samo stopira izdavanje certifikata koji prate izvoz mesa za Tursku ne navodeći nijedan konkretan slučaj zbog čega je poduzeo te mjere iako nadležni kontrolni veterinarski inspektori nisu zabranili klanje. Dakle, logičan slijed stvari bi bio da ako je bilo kakvih malverzacija, nadležni kantonalni veterinarski inspektor (koji su raspoređeni na klaonici) zabrane klanje, a to podrazumijeva i zabranu izdavanje certifikata i o tome obavijeste Ured za veterinarstvo”, ističu iz Bajre.

VEZANE VIJESTI

Navode kako su informacije koje je Ured za veterinarstvo dobio od nadležnih veterinara više kao “zapisnici i izvještaji o radu u klaonici a ne konstatacija nepravilnosti zbog kojih bi se obustavio izvoz za Tursku”.

“Odgovorno tvrdimo i imamo svu neophodnu evidenciju da je svako grlo koje je zaklano i izvezeno za Tursku posjeduje validnu dokumentaciju”, naglašavaju.

Kažu da je to tako, potvrđuje i kontrola Ureda za veterinarstvo koja je izvršena 6. marta 2020. godine u prostorijama kompanije Bajra.

“Radi boljeg informisanja javnosti, za četiri dana klanja za Tursku otkupljeno je ukupno 592 grla od naših farmera iz cijele BiH.
Ukupno su izvezena dva šlepera odnosno oko 40 tona, evidentirano je 123 grla i nijedan bik niti evidencija za iste nije sporna ni za kantonalne veterinarske inspektore niti za Turske veterinare. Na stanju je ostalo 469 grla koja su zaklana ali zbog obustave certifikata nisu izvezena za Tursku”, piše u saopćenju.

“Prema tome radi se o dezinformacijama koje su nam nanijele ogromnu materijalnu štetu koja će ostaviti veliku finansijsku dubiozu u ukupnom poslovanju firme. Mi ćemo svoja prava za nanesenu štetu sigurno tražiti od svih koji su nam netačnim informacijama prouzorkovali”, kazali su iz Bajre.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad