Radnicima Zenicatransa će biti isplaćene plaće

Vijesti 10. mar 202013:21 > 13:23
N1

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović potpisao je danas Zaključak kojim se Javnom komunalnom preduzeću "ZenIcatrans - prevoz putnika" d.d. Zenica odobrava isplata 540.000 KM na ime isplate zaostalih bruto plaća radnika ovog preduzeća.

Na taj način, ispunjeno je obećanje Gradske uprave i Gradonačelnika da će svim radnicima JKP “Zenicatrans – prevoz putnika” d.d. Zenica biti isplaćeni lični dohoci za oktobar, novembar i decembar 2019. godine sa naknadama za topli obrok i svim doprinosima.

“Kao odgovorna Gradska uprava na čelu sa mnom kao gradonačelnikom ovakvo rješenje nudili smo i prije pet mjeseci. Nažalost, Sindikat je iz samo njima poznatih razloga to odbio. U međuvremenu, sindikalno vodstvo je na nagovor SDA, 31. decembra 2019. godine blokirao preduzeće, što će se uz krađe, pljačke, tužbe, štetne poslovne ugovore i šta se sve još nije dešavalo u Zenicatransu unazad 20 godina, pokazati kao koban potez za definitivan slom preduzeća. Gradska uprava je u 2019. godini u dva navrata kao spas za preduzeće predlagala osnivanje Gradskog javnog preduzeća Autobuska stanica i stajališta, a jednom smo nudili i da spas potražimo u javno – privatnom partnerstvu. Opet, moram kazati nažalost, Sindikat je uz podršku većine u Gradskom vijeću odbio te prijedloge i doveo je preduzeće u kolaps, a blokirajući autobusku stanicu jedno vrijeme izazvao je haos koji je nanio štetu preduzeću ali i svim građanima. Napominjem da je ova Gradska uprava za svoga mandata, isplatila sve doprinose i plaće uposlenim u preduzeću i sanirala dio ranijih dugova. Sav dug koji je ugušio preduzeće nastao je mnogo prije dolaska mene na poziciju gradonačelnika”, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad