Tegeltija na sjednici PS BiH: Podaci ne daju lagati, oni govore istinu

Vijesti 11. mar 202010:23 > 10:39
Screenshot

"Trenutni broj neriješenih predmeta je jednak otprilike jednogogdišnjem prilivu predmeta u sudovima. Došli smo u situaciju da imamo onoliki broj neriješenih predmeta koliki je jednogodišnji priliv svih predmeta u sudovima u BiH, što i nije tako loše", kazao je danas u svom obraćanju na sjednici PD PS BiH predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

“Stanje u pravosuđu se mora razmatrati u kontinuitetu i praviti komparacija. Podaci ne daju lagati, oni govore istinu. 31.12.2011. godine u pravosuđu u BiH, ukupno je bilo nezavršenih 480 hiljada predmeta. Danas je sveden na 280.090, skoro za pola je prepolovljen”, kazao je Tegeltija.

“Naravno da efikasnost treba i može biti bolja, ali objektivne mogućnosti sudova su takve kakve jesu i mi iz godine u godinu smanjujemo broj neriješenih predmeta”, istakao je.

“Kada govorimo o onome o čemu se vode polemike su predmeti korupcije. Ja ovdje imam podatke koji prate trendove i interesantno je vidjeti da sa brojem prijava se smanjuje i broj otvorenih istraga što je potpuno logično”, kazao je Tegeltija.

“2015. je bilo 1.129 prijava po KD korupcije od strane građana, 2019. godine taj broj je 957 što znači da se smanjuje broj prijava u Tužilaštvu. 2015. je bilo 815 neriješenih prijava, danas je to 592. 456 pokrenutih istraga je bilo 2015., danas je 390”, dodao je u izlaganju.

Kazao je da koristi priliku da uputi poziv vlastima.

“Koristim priliku da pozovem vlasti da se problem popunjavanja tužilačkih pozicija riješi što prije, što će ubrzati radi Tužilaštva”, kazao je i istakao:

“Najosjetljivija oblast u svim društvima u regiji je oblast krivičnog gonjenja i korupcije i sve zemlje regije imaju problem s ovim pitanjem. Ono što je bitno je kada je pravosuđe u pitanju BiH je u najsloženijoj situaciji zbog Ustava”.

Podsjetimo, tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine posvećena radu pravosudnih institucija u BiH održava se danas u Sarajevu, a kao materijal pred poslanicima su izvještaji o radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) i Tužilaštva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad