Lista proizvoda u FBiH čija cijena ne smije biti povećana

Vijesti 17. mar 202011:03 > 11:06
Pixabay

Prema odluci Vlade FBiH od ponedjeljka, 16. marta ove godine, svi proizvodi iz nadležnosti kantona, grada i općine propisani članom 9. Zakona o kontroli cijena, kao i ostale osnovne životne namirnice i osnovne higijenske potrepštine, koje prodaju privredna društva i druga pravne i fizičke osobe koja obavljaju trgovinu na veliko i trgovinu na malo ne smiju imati cijenu veću od one koju su imali 5. marta ove godine.

Privredna društva i druge pravne i fizičke osobe koja obavljaju trgovinu na veliko i na malo, obavezna su za proizvode navedene u Listi, koja je sastavni dio ove odluke, primjenjivati cijene na nivou zatečenom 5. marta 2020. godine.

Na listi proizvoda na koje se primjenjuju mjere neposredne kontrole cijena su sve vrste brašna, sve vrste hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda od brašna i žitarica, mlijeko i mliječne prerađevine, jaja i proizvodi od jaja, šećer, so za ljudsku prehranu, riža, tjestenina, margarin, sve vrste svježeg mesa, ribe i njihove prerađevine, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, voda za piće, jestivo ulje, hrana za dojenčad, dijetetski proizvodi, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, higijenski ulošci, deterdžent za veš, deterdžent za suđe.

Također, na listi su sapun, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol), toaletni papir, pasta za zube, zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele, zaštitne maske-hirurške, zaštitne maske za lice FFP2 i FFP3 i posteljno i ostalo rublje za zdravstveni sistem.

Za realizaciju i nadzor nad provođenjem ove odluke zadužuju se federalna, kantonalna, gradska i općinska tržišna inspekcija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad