Zubić: Sva bahatost i priča 'ne znaš ti ko sam ja' sada dolazi na naplatu

Vijesti 20. mar 202010:20 > 10:23
N1

Profesor Vedran Zubić, gostujući u Novom danu na N1 kazao je da podržava ideju da se vojska stavi na ulice Bosne i Hercegovine ispred zdravstvenih institucija, apoteka i prodavnica. On je rekao da u momentima pandemije nikome ne trebaju ministri i funkcioneri da daju preporuke, nego da daju naredbe kako bi se zaštitili ljudski životi.

“Sjetim se uvijek Nadrealista – ‘ona nije radioaktivna. Ona je malo radioaktivna. Ne postoji malo karatina”, rekao je.

“Ne trebaju nama ministri davati preporuke, nego narebe. Očekujem policiju, vojnu rezervu ako treba, da čuva zdravstvene institucije, apoteke. Da se naprave spiskovi gdje se šta, kako i koliko može kupiti. Da se uvede policijski sat, da se djeca i stariji od 65 ne mogu kretati. Policijski sat vjerujte najviše zbog lopovluka”, rekao je.

To je potrebno kako bi se potpuno konzervirao mali prostor i spriječilo širenje korona virusa.

“Bit priče je da se mnogo ljudi ne razboli. Da spasimo starije i one koji su bolesni. Nisam ja sebe stavio u izolaciju zbog eto nečega, nego zbog svojih roditelja koji će teško ovo podnijeti”, rekao je Zubić.

On je kazao da je BiH previše mala zajednica da bi se pristupilo metodu Borisa Johnsona koji je dao ideju prirodne selekcije. Kazao je i to da BiH vjerovatno ne bi zatvorila granice da to nisu uradile Srbija, Hrvatska i Crna Gora.

“Mi smo mali prostor, sa malim brojem stanovnika. Da se mi pitamo, granice vjerovatno ne bi bile zatvorene”, kazao je.

“Imali smo prošle sedmice show zabrane nastave. Istu srijedu imate visoke zvanice koje se malo druže u Konjicu. Bahatost, život na štelu, prekoredni ulasci i ‘ne znaš ti ko sam ja’ dolazi na naplatu. Sada se visoki zvaničnici ne mogu liječiti u Beču ili Istanbulu. Bogati su se liječili gdje žele, mi ostali kada dođemo na red. Nema više toga. Sve što su napravili – pravili su na način ‘mi imamo para'”, poručuje profesor Zubić.

U BiH su trenutno 64 osobe koje su zaražene korona virusom. Posljednji slučaj je potvrđen sinoć u Goraždu. Tokom dana vam donosimo najnovije, provjerene, informacije u vezi sa korona virusom širom svijeta, regije i zemlje.

Sve pratite u informativnim emisijama N1 i blogu sa najnovijim informacijama na portalu N1info.com.