Pod zdravstvenim nadzorom oko 1.950 osoba u ZDK, nema novih slučajeva zaraze

Vijesti 20. mar 202012:21 > 12:24
N1 / Screenshot

Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK Adnan Jupić kazao je kako na području ovog kantona nema novih slučajeva zaraze, a da je pod zdravstvenim nadzorom oko 1.950 osoba. Svih pet zaraženih su dobro, a jedna je osoba smještna na Infektivni odjel Kantonalne bolnice Zenica.

Naglasio je kako nema prostora za paniku, ali da svi moraju ovu situaciju shvatiti ozbiljno kako bi se problem prevazišao.

“Broj osoba pod zdravstvenim nadzorom će se sigurno povećavati, to je očekivano. Trebamo postići, a mislim da smo do sada na dobrom putu, jeste da usporimo širenje oboljenja. Apelujem na građane da se odgovorno ponašaju”, rekao je Jupić.

Nije precizirao koliko ZDK ima testova, ali je rekao kako se testiraju one osobe koje ispunjavaju sve kriterije koje je ustanovila zdravstvena struka.

“Uspostavili smo saradnju i slali upite na sve moguće i nemoguće adrese, koristili privatne i poslovne kontakte kako bismo nabavili opremu i testove. Situacija na tržištu je teška kada je u pitanju nabavka testova, ali činimo sve da ih nabavimo. Uspostavit ćemo i link vezu s ljekarima iz Kine da nas uoute kako i šta da radimo, da mi ne griješimo tamo gdje su oni”, rekao je Jupić.

Naglasio je kako nema lokalnog širenja bolesti i da imaju samo uvezene slučajeve. Smatra kako policija i sanitarni inspektori dobro rade svoj posao jer u suprutnom ne bi imali tako dobru situaciju.

“Mislim da ljudi poštuju rješenja o samoizolaciji. Ako ima slučajeva pojedinačnih koji se ne pridržavaju toga, snosit će ssankcije i biti procesuirani”, rekao je Jupić.

Uputio je apel lokalnim zajednicama da slušaju potrebe domova zdravlja i izdvoje sredstva za ono što im je potrebno jer su oni ključni za borbu protiv korona virusa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad