Husremović: Smanjite stres aktivnostima, organizujte virtuelne kafe, čitajte…

Vijesti 21. mar 202011:26 > 11:29
N1

Profesorica psihologije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Dženana Husremović upozorila je građane da je vrijeme sa se svi uozbiljimo i ne izlazimo iz kuća bez prijeke potrebe. Život treba prilagoditi novoj situaciji, a ističe kako je upravo sada vrijeme da uradimo sve one stvari koje smo odlagali zbog nedostatka vremena.

“Informacije su mnogo ozbiljnije nego jučer, ali nema razloga za strah i paniku ako se pridržavamo propisanih mjera. Naše je da poštujemo ono što nam se kaže. Normalno je osjećati strah u nepoznatoj i vanrednoj situaciji. On nas upozorava da se zaštitimo od neke situacije. Izolacija nije jednostavna, ali je najbolji način da se pomognemo onima koje volimo i sebi”, rekla je prof. Husremović.

 Istakla je kako izolacija može biti vrijeme kada ćemo pokrenuti nek aktivnosti o kojima smo maštali cijeli život, a nismo imale vremena, te da je ovo vrijeme za solidarnost i učenje novih vještina, odnosno kako da budemo uz ljude kada to nije moguće fizički.

“Nova tehnologija nam omogućava da budemo solidarni i više nego kada smo to radili fizički. Jako je važno da mislimo na starije, dane budu usamljeni i da mislimo na njihove egzistencijalne potrebe, da se organizujemo da im pomognemo”, kazala je.

Naglasila je kako trebamo voditi računa o mentalnom zdravlju, posebno onih u “prvim linijama” kao što su zdravstveni radnici, policija, radnice, ali i novinari jer su istraživanja pokazala da se mentalno zdravlje medijskih radnika koji su dobro, a prate i izvještavaju s terena o osobama koje su u krizi, narušava.

“Pozivam sve da vode računa o mentalnom zdravlju. Novinari, kada niste na dužnosti razvijajte aktivnosti koje smanjuju vaš stres, da se ne izlažete nepotrebnim informacijama, posvetite porodici i djeci i nekoj fizičkoj aktivnosti”, kazala je Husremović.

Ova situacija stresna je za sve prije svega jer su ljudi izgubili strukturu dana, pa Husremović savjetuje da je nanovo napravite.

“Svaki dan razmišljajte šta ja danas mogu uraditi da dan ne prođe samo u kuhanji i gledanju televizije. Organizujte se, ispunite vrijeme, organizujte virtuelne kafe, poruke s kompijama, čitajte vježbajte itd. Hranu unosite kao i inače – doručak, ručak i večera, za djecu plus dvije užine. Ovo nije vrijeme kada se treba prejedati”, poručila je Husremović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad