FBiH: Više od 33.000 osoba u samoizolaciji, do sada testirano 590 osoba

Vijesti 27. mar 202012:07 > 12:52
N1

Prema podacima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva u FBiH je više od 33.000 osoba u samoizolaciji. U posljednja 24 sata testirano je 65 uzoraka od kojih je osam pozitivno - Konjic (4), Mostar (1), Grude (1), Goražde (1) i Sarajevo (1).

“Do sada je 590 osoba testirano. U HNK je 32 pozitivnih, ZHK 11, KS 10, ZDK 8, USK 6, BPK 5 i u Posavskom kantonu 1. SBK i TK nemaju pozitivnih slučajeva”, rekao je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Sanjin Musa.

Dodao je kako će se u narednim danim povećavati broj osoba kojima se izriču mjere izolacije. Kada su u pitanju ”uvezeni slučajevi”, to su osobe koje su stigle iz Italije, Njemačke, Srbije, Švicarske, Turske i Austrije.

Musa je naglasio kako se već manji slučajevi gase, dok se bilježi rast kod većih grupiranja kao što je povezanost sa događajem u Konjicu.

Upozorio je kako je bliski kontakt rizičan i da je on glavni uzrok daljeg širenja virusa.

Kada je u pitanju testiranje, ponovio je da se ona vrše samo kod pacijenata koji imaj izražene respiratorne simptome, dolaze iz rizičnih zemalja, koji su bili u kontaktu sa zaraženim osobama te da se vevćina upućuje na saoizolaciju i da traže savjete od zdravstvenih ustanova.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović rekao je kako je do sada na graničnim prijelazima izdato 17.680 rješenja o samoizolaciji te da su podakte dostavili nadležnim kantonalnim upravama i MUP-ovima. Pohvalio je saradnju svih nadležnih u BiH, odnosno sa RS-om i Brčko distriktom.

“Niti jedna osoba od ovih kojima je izdato rješenje nije na listi zaraženih”, rekao je Ajdinović.

Rekao je kako su spremni za dolazak aviona iz Rima s bh. državljanima te da će oni biti smješteni u studentskom domu Bjelave u Sarajevu gdje se vrše posljednje pripreme.

Odgovarajući na upite građana, rekao je kako je djeca s poteškoćama u razvoju mogu u pratnji svojih staratelji izaći na 15 minuta u krugu od stotinu metara od svog prebivališta.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak rekao je kako će staviti u upotrebu svoje dvije letjelice kojima će prevoziti uzorke iz udaljenih mjesta FBiH u Sarajevo.

Namik Hodžić iz Crvenog križa FBiH rekao je kako su do sada imali desetine poziva na brojeve telefona njihovog tima psihologa te pozvao građane da ih i dalje pozivaju ukoliko imaju tegobe. Brojevi su 062 040 653 i 060 3430745.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad