Gacko: Spaljeno 550 kilograma droge

Vijesti 14. maj 201515:15 > 15:18
Srna

U pećima Termoelektrane (TE) Gacko danas je uništeno oko 550 kilograma različitih vrsta droge zaplijenjenih u BiH u posljednjih pet godina, čija je tržišna vrijednost oko 11 miliona KM.

U uništenim količinama narkotika najviše je bilo marihuane, oko 510 kilograma, heroina 6,8 kilograma, skanka 26,5 kilograma, kokaina kilogram i 100 grama, te veće količine amfetamina, ekstazija i heptanona.

“Sva opojna droga koja je spaljena prilikom preuzimanja od različitih policijskih uprava gdje je bila skladištena, vještačena je i rađene su tri primopredaje”, rekao je pomoćnik ministra sigurnosti BiH Vjekoslav Vuković.

On je najavio da će se odmah nastaviti sa prikupljanjem novih kličina droge kako bi se uništila, jer se, kako je rekao, zloupotrebe mogu dešavati i prilikom čuvanja.

Vuković je podsjetio da je ovo drugo spaljivanje u TE Gacko droge i da je 2012. godine uništeno oko tonu različitih vrsta opojnih droga, a da je prošle godine uništeno 28.000 litara prekusora od čega je se moglo napraviti više tona heroina, ocijenivši da je očigledno da policijske agencije u BiH rade.

Zamjenik predsjednika komisije za unuštavanje opojnih droga BiH Ognjen Zekić zahvalio je upravi TE Gacko koji su izašli u susret i omogućili korištenje njihovih postrojenja za uništavanje droge.

“Spaljivanjem na visokoj temperaturi, po naredbi sudova u BiH, uništena je velika količina droge i oko 720 stabljika marihuane”, rekao je Zekić i dodao da se ovim činom pokazalo da nadležni organi u BiH posvećuju veliku pažnju na polju borbe protiv droge koji je jedan od prioriteta u BiH.

On je zahvalio Komisiji za naporan rad kao i stručnom timu Ministarstva sigurnosti BiH.

Članovi komisije su istakli da je cjelokupan proces spaljivanja određen pravilnicima i zakonskim procedurama.

TE Gacko ekološki ispunjava sve uslove za spaljivanje droge, a ta mogućnost postoji i u TE “Tuzla” sa kojom se vrše pregovori da se radi uništavanje i u tom dijelu BiH.  

Komisija za uništavanje opojnih droga pri Vijeću ministara BiH, uz podršku Ministarstva sigurnosti BiH, uništavanje je provela prema naredbama više sudova u BiH.