Vlada KS: Predstoje značajne nabavke medicinske i zaštitne opreme za KS

Vijesti 06. apr 202015:01 > 15:06
Pixabay / Ilustracija

Vlada Kantona Sarajevo u saradnji sa UNDP osigurala je nabavku odgovarajuće medicinske i zaštitne opreme. Predstoje značajne nabavke za Kanton Sarajevo.

“Nabavka se odnosi na troslojne hirurške maske (450.000 komada), zaštitna odijela sa kapuljačom (33.000 komada), zaštitne maske FPPN2 i FPPN3 (45.000 komada), rukavice 175.000 komada, zaštitni viziri (novih 5.000 komada + 2.000 već isporučenih komada) i biće izvršena u toku ove sedmice. Također, za potrebe dijagnostike u istom periodu stiže i transport za viralne uzorke (5.000 komada), a od medicinske opreme obezbijeđuje se 30 respiratora”, saopštili su iz press službe Kantona Sarajevo.

Ono što je posebno važno jeste da je, kroz saradnju sa UNDP, Vlada KS-a osigurala kontinuirano snadbijevanje kantona Sarajevo neophodnom zaštitnom i medicinskom opremom kroz identificiranje adekvatnih dobavljača. Nabavka zaštitne opreme kreće ove sedmice, a prve količine respiratora stići će do 20. aprila 2020.

Premijer KS-a Mario Nenadić se ispred Vlade KS-a zahvaljuje UNDP-u zbog činjenice da su, uz uložena sredstva Vlade, intervenirali i vlastitom kontribucijom čime jačaju kapacitete ovog kantona za potrebe borbe protiv korona virusa. Premijer Nenadić ovim povodom kazao je sljedeće: “Želimo da građani znaju da ćemo se na ovaj način efikasnije boriti protiv pandemije korona virusa. Obzirom da su na frontovima ove borbe naši medicinski radnici, veoma nam je važno da su adekvatno zaštićeni.”

Podsjećamo, ova aktivnost realizirat će se zahvaljujući sporazumima između Vlade KS-a i UNDP-a, kroz koje je Vlada osigurala 500.000 KM, a UNDP 300.000 KM. Buduće nabavke biti će i obimnije, sve u zavisnosti od konačno isporučene količine opreme, preporučenih cijena, a u skladu sa generalnim potrebama kantona Sarajevo. 

Sve informacije o korona virusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad