Mesihović otkrio da razmatraju "promjenu puta pacijenta u KS"

Vijesti 13. apr 202008:35 > 09:02
N1

Za Novi dan ovoga jutra govorili su ministar zdravlja Kantona Sarajevo Rusmir Mesihović i dr. Aida Pilav, šefica kriznog štaba Kantona Sarajevo.

Dr. Pilav je na početku razgovora kazala kako je teško dati predikcije kada je kraj epidemije, ali da su u Kriznom štabu KS zadovoljni situacijom.

Prvi slučaj zaraze korona virusom u KS je bio 20. marta, a mi smo sada u četvrtoj, petoj sedmici epidemije i sretni smo jer imamo lagani trend. Mi smo zadovoljni rezultatima, ako se to može reći za epidemijska dešavanja, i možemoreći da je dobro kontrolirana epidemija“, istakla je Pilav.

Ministar Mesihović navodi da je borba sa korona virusom krenula od 2. februara, odnosno onda kada je formiran Krizni štab KS.

Na nivou države postoji koordinaciono tijelo, a za sve ostalo zdravstveni sistem je podijeljen. Federacija BiH donosi naredbe, kantoni ih sprovode. Mi smo u kontaktu 24 sata, svaka odluka, mjera, svaki novi momenat u toku ove borbe sa korona virusom je koordiniran, konstanto se dogovaramo“, rekao je Mesihović.

Komentarišući jučerašnji slučaj kada je Ministarstvo vanjskih poslova BiH poslalo dopis Civilnoj zaštiti FBiH da pošalje vozilo po naše državljane koji su do Gradiške stigli sa jednog od brodova, a niko nije otišao po te ljude, te su čekali na granici, dr. Pilav je kazala da se BiH prvi put susreće sa ovakvom situacijom od ‘70-ih godina.

Zadnja karantena i ovakav slučaj bio je početkom ‘70-ih godina, kada smo imali epidemiju variola vera, i nakon svih tih godina se izriče mjera karantena. To je posebna mjera zaštite stanovništva i izriče je federalni ministar zdravstva. Moram reći da je ova situacija zbunila i veće, bogatije zemlje. Svi smo zatečeni, a posebno naši građani koji ulaze u BiH. Došla je naredba u kojoj je rečeno šatori će biti na graničnim prelazima, kantonalne vlasti obavezuju da sprovode. Moram istaći i slučaj od neki dan kada sam bila ispred Studentskog paviljona Bjelave u 11 sati naveče, čekala naše državljane, a informaciju smo dobili par sata prije“, navela je.

Mesihović se složio s Pilav te naveo kako je sada takav momenat i da se cijeli svijet teško snalazi u ovoj borbi.

U zemlji kakva je rascjepkana, ovi rezultati nisu loši. U komunikaciji se ne smije dešavati ovo. Mi smo primijetili da sigurno u ovom trenutku kada je borba sa korona virusom u jednoj najtjesnijoj relaciji, moramo krenuti u organizaciju jednog drugog načina borbe – to je organizovanje covid-ambulanti, drive-in testiranja i razmatramo jednu promjenu puta pacijenta u KS, naravno sve u korist da izađemo u susret pacijentima i građanima“, rekao nam je Mesihović.

Upitali smo naše i goste i da komentarišu smrti žene iz Hrasnice i doktora Šefika Pašagića, odnosno da li je zdravstveni sistem ispravno odreagova.

Put je jedno a algoritam je drugo. Sve smo poduzeli da ispitamo o čemu se radi, a mogu reći da taj put put pacijenta sada želimo da pojednostavimo. Ne bih želio da izlazimo u javnost dok se ne postavi na papir koji će potpisati svi u zdravstvenom lancu u KS. Poslali smo zvanično da dobijemo sve što se dešavalo i onda ćemo izaći s mišljenjem o tim slučajevima“, komentarisao je Mesihović.

Ja u ime Zavoda za javno zdravstvo KS znam onaj dio koji je poduzela epidemiolška služba. Ova dva slučaja su pod istragom tužilaštva i sve one koji su u tom lancu zakazali, ako jesu, biće odgovorni za sve učinjeno. Ja sam jako potrešena smrću Pašagića, s obzirom da je kolega Pašagić bio naš kolega i svaki put imam emotivnu obojenost“, kazala je Pilav.

Na pitanje da li su tačne informacije da je mnogo zdravstvenih radnika uzelo bolovanje, Pilav je kazala kako je “nadležnost Kriznog štaba KS vezana za kontrolu epidemije, a da je bolovanje stvar menaždmenta zdravstvenih ustanova”.

Mi nismo dobijali takvu vrstu apela da je potrebno više zdrvstvenih radnika, a ukoliko bismo vidjeli da ima deficita, radili bismo da to popunimo na odgovarajući način“, rekla je.

Ja sam čovjek koji prvo sve sagleda pa nešto kaže. Zahvaljujem se medijima na svemu što rade, ali i ono što se dobro radi apelujem da ističu na prvom mjestu. Što se tiče tih informacija, ja sam to vidio iz medija, i sigurno je da ću tražiti izvještaj od onih koji vode ta bolovanja i da vidimo da li stvarno toga ima“, poručio je Mesihović.

Pogledajte snimak kompletnog razgovora. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad