Šišić: Novinarska udruženja su postala svrha sama sebi

Vijesti 14. apr 202016:32 > 17:02
N1

Almedin Šišić, glavni urednik portala Inforadar, govorio je za N1 o sve većem broju otkaza novinara za vrijeme korona virusa. Skoro je na svom Facebook profilu napisao status u kojem je ponudio pomoć kolegama novinarima koji su ostali bez posla.

“Svjedoci smo da su svaki dan novinari izloženi pandemiji. Neki moraju dolaziti na posao, neki rade od kuće, pri čemu ih niko ne pita da li mogu ili ne mogu. Razgovarao sam sa kolegama. Znam da je situacija teška. Pogotovo ako se desi nesto nepredviđeno, kao što se desilo proteklih dana. Naprosto su otjerani iz redakcija u kojima su radili po 20 godina”, istaknuo je Šišić. 

Kao što je već spomenuto, on im je ponudio pomoć, a kako je kazao, javio se priličan broj ljudi, a i sami su pokušali doći do nekih kolega.

“Mi smo mali novi online medij. Neki dan smo napunili dvije godine. Stojimo stabilno i smatrali smo da jedan takav poziv je ono najmanje što možemo uraditi za kolege. To je solidaran potez i treba voditi računa da se ljudi ne uvrijede, jer ovo nije sadaka. Svi će imati priliku, onoliko koliko mi uspijemo izdvojiti sredstava”, kazao je Šišić. 

Komentarišući sve veći broj napada na novinare, istaknuo je da ima mnogo razloga zašto tako stoje stvari. 

“Imamo naizraženiju bipolarizaciju medijske scene, pri čemu naše kolege rade i djeluje kao patriotski novinari. Radi se o tome da novinari koji žele biti profesionalci su najugroženija kategorija. Njih ne štite ni novinarska udruženja koja su postala svrha sama sebi”, naveo je Šišić i dodao da je potrebno napraviti restart, odnosno napraviti jedno krovno udruženje.

Na pitanje, da li će iko zaštiti novinare od otkaza za vrijeme korona virusa, odgovorio je da ne vjeruje.

“Ko ih može zaštiti? Jeste li išta čuli od udružnja? Pitao sam novinare da li im je iko ponudio pomoć i kazali su mi – niko osim pravne pomoći. Situacija je vrlo teška i kompleksna i dok mi ne počnemo štiti sami sebe, neće nas niko zaštititi”, ocijenio je Šišić. 

Kada je u pitanju rad medija za vrijeme korona krize, naglasio je da je danas jako teško procijeniti vjerodostojnost i izvor informacija. 

“Ili vlastitom intuicijom ili sa tri i više izvora. Postoji veliki broj ‘fake’ vijesti. Čak je Facebook preko svojih robota počeo da blokira sve vijesti u kojima se spominje Covid 19, a sve zbog broja lažnih vijesti u cijelom svijetu”, rekao je glavni urednik portala Inforadar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad