Radončićevo pismo ambasadama u Bosni i Hercegovini

Vijesti 15. apr 202011:11 > 11:49
Fena

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić uputio je pismo svim ambasadama, diplomatskim uredima i počasnim konzulatima u BiH u kojima ih obavještava da će vlasti u BiH omogućiti povratak stranih državljana u njihove države, ali i da ih zamoli da ne vraćaju državljane BiH iz njihovih zemalja.

“Vlasti u BiH će omogućiti organizovanje posebnih letova i drugih oblika transporta stranih državljana prema njihovim državama i pružiti potrebnu podršku za njihovu realizaciju, ali molimo da se ovakvi letovi i drugi vidovi transporta istovremeno ne koriste za organizovanje povratka državljana BiHiz vaših zemalja u Bosnu i Hercegovinu”, navodi se u pismu.

Ističe da, imajući u vidu odluke Vijeća ministara i drugih nadležnih institucija koje su donesene s ciljem smanjenja širenja korona virusa, povratak i prijem državljana BiH zahtjeva detaljnu pripremu i koordinaciju više nadležnih institucija sa više nivoa vlasti i poseban postupak s licima koja se vrate, transport i karantinski smještaj te medicinsku skrb, kako na našoj granici tako i unutar BiH.

“Ukoliko se ipak odlučite da u organizovanim posebnim letovima i drugim oblicima transporta omogućite i povratak bh. državljana u BiH, molimo vas da nas o tome obavijestite najmanje 15 dana prije zakazanog datuma povrataka i dostavite spiskove državljana BiH kojima namjeravate omogućiti povratak s adresama njihovog prebivlišta u BiH”, zaključuje u pismu.

Radončić je za N1 istakao kako je za dolazak bh. državljana potrebna odluka Vijeća ministara BiH, a da prije toga trebaju odluke kriznih štabova koje će ih preuzeti kao i odluka Ureda za zakonodavstvo, dok je za odlazak stranih državljana iz naše zemlje potrebna samo odluka Ministarstva sigurnosti BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad