''Nisam liječila doktora Pašagića i žao mi je što nisam, možda bi sada bio živ''

Vijesti 15. apr 202011:59 > 12:10
N1

Prof. dr. Zehra Dizdarević je danas za N1 komentarisala navode koji su upućeni sa KCUS-a o njezinoj "umiješanosti u liječenje preminulog dr. Pašagića". "Nisam ga liječila i žao mi je što ga nisam liječila, možda bi sada bio živ", poručila je Dizdarević za N1.

“Sebija Izetbegović je direktno učestvovala u kreiranju situacije da se obdukcije ne rade jer hoće sa sebe da skine odgovornost – ne samo sada nego i ranije. Ona je najodgovornija jer je na vrhu karike. Priča o ljekarima na bolovanju je skretanje pažnje sa smrti doktora Pašagića”, kazala je Dizdarević.

Istakla je da nikada nije liječila dr. Pašagića, te da je tri puta kontaktirao telefonom.

Očito je moja kritika jako pogodila jer njeno neznanje šteti zdravlju populacije. Neka se stidi svojih riječi. Nikad nisam liječila doktora Pašagića, tri puta me kontaktirao telefonom, svaki put sam samo rekla idite epidemiološkoj službi, posljednji put kad me zvao rekla sam mu idite u Dom zdravlja ili primarnu zdravstvenu zaštitu – ako ne možete nikog dobiti zovite direktno primarijusa Čerkeza ili doktoricu Pilav. Zadnji put sam ga vidjela na televiziji, nikad nisam bila kod njih kući”, poručila je za N1 drl Dizdarević.

Podsjetimo, u saopćenju iz KCUS- navode da je u nekoliko navrata profesorica Dizdarević javno “izjavila da je bila u komunikaciji sa pacijentom”.

‘A mi imamo saznanja da ga je liječila u kućnim uslovima, privatno angažovana od člana porodice, o čemu postoji svjedok”, saopćeno je.

”Nadamo se da je profesorica vodila evidenciju, kao registrovani privatnik, o komunikaciji, simptomima i tretmanu pacijenta. Nama ništa od toga nije dostavljeno pri prijemu. Kao što smo i ranije naveli kolega je došao na kliniku Podhrastovi trinaesti dan od početka simptoma bolesti sa slikom izuzetno teške upale pluća.

Mislimo da bi ishod liječenje bio bolji da nije izgubio vrijeme liječeći se u kućnim uslovima”, saopćeno je iz KCUS-a jutros.

Smrt doktora epidemiologa Šefika Pašagića u jeku pandemije korona virusa upalila je alarme u Kantonu Sarajevu, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini. Nakon njegove smrti, porodica i javnost traže odgovore na pitanja o okolnostima njegove smrti.

Dr. Pašagić preminuo je u 61. godini u izolatoriju u Podhrastovima nakon što je 15 dana je imao tešku kliničku sliku. Bio je član Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i epidemiološke komore SAD i BiH.