Dječak heroj iz Konjica za N1: Gasili smo požar kako bismo spasili živote VIDEO

Vijesti 15. apr 202018:41 > 16. apr 2020 10:33
N1

"Ja sam Ali Sarajlić i imam 15 godina. Dolazim iz Parsovića i išli smo sa mojim komšijama, prijateljima, babom i amdižom da dobrovoljno gasimo požar, kako bismo spasili ljudske živote", predstavio nam se mali heroj iz sela pored Konjica.

Nana Zlata ima sedmero unučadi, ali posebne simpatije ima prema Aliju.

“Sve ih volim, svi me slušaju, ali moj Ali je broj jedan. Stvarno nemam riječi. Kada su gasili požar u tri sata dođe u noći”, kazala je Zlata Sarajlić, nana Alija Sarajlića.

Idemo preko makadama sa Alijevim ocem do lokacije gdje se gasio požar. Nakon 20 minuta vožnje i 15 minuta pješačenja, stižemo do sela Bušćak. Tamo zatičemo Refu koji je prvi pozvao u pomoć Alijevog oca.

“Ugrožen sam svime. Ovdje je mojih petero djece odgojeno, djedovi i pradjedovi. I nikakvih uslova i puteva nema”, kazao je Refik Baraković, mještanin sela Bušćak.

Šumskim putevima idemo sa porodicom Sarajlić. Objašnjavaju kako se vatra širila.

“Ova nam je bukva stvarala velike probleme, vidite da je izgorjela i prebacila nam je požar na još jedan lokalitet, jer smo jedan dio puta odradili i završili”, priča nam Sejo Sarajlić, otac Alija Sarajlića

Kada je Ali završio posljednje sate gašenja požara, nastala je fotografila koja je obišla cijelu BiH.

“Nakon što smo cijelu noć gasili požar, bio sam veoma iscrpljen, a onda je moj babo otišao da naspe vode na bunar koji je 200 metara odavdje i dok se vratio ja sam zaspao i tako je i nastala ta fotografija”, ispričao nam je Ali. 

Nastavljamo dalje do stadiona FK “Klis”. Ali se presvukao da bi nam pokazao i svoju drugu stranu. Sportsku.

Kada ne napada požare, Ali je napadač FK “Klis” i tada napada protivničke mreže.

“Pa ne znam hoće li me prodati, ali ja ću ostati vjeran FK Klis.

Nigdje ne bi otišao?

“Lojalnost je najbitnija. Kao Totti u Romi naprimjer”, kaže Ali. 

“Evo, pokazalo se u požarima koji su nas zadesili, da je i tu bio napadač i da je pokazao svoje vrline i svoj karakter”, kazao je Ekrem Terzić, direktor FK “Klis” Buturović Polje.

Alijeve zasluge nagradio je i federalni premijer Fadil Novalić uručivši mu tablet. Mladi heroj se odužio poklonivši dres FK “Klis” Novaliću. Vatrogasna jedinica uručila mu je zahvalnicu i vatrogasnu opremu.

“Kada vidite dječaka da gasi požar, drugim ljudima koji su punoljetni daje snagu da bolje i žešće gase požare”, kazao je Nedim Makan, vatrogasac.

Priručnik koji je dobio od vatrogasne jedinice sigurno će pomoći Aliju da u budućnosti, možda, jednog dana postane profesionalni vatrogasac.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad