Trivić: Školska godina u RS-u završava sredinom juna

Vijesti 16. apr 202012:24 > 12:38
Srna

Ministrica prosvjete i kulture RS Natalija Trivić kazala je kako se školska godina 2019/2020 u RS-u završava sredinom juna, kako je to bilo i planirano školskim kalendarom. Roditeljima i učenicima je poručila da ne brinu jer će se njihov online rad ocijeniti i svi će imati zaključne ocjene kao i u redovnom školovanju.

Trivić je kazala kako je Ministarstvo prosvjete i kulture predložilo Vladi RS uputstvo za vrednovanje nastave na daljinu.

“To u konkretnom slučaju znači da će učenici biti ocijenjeni i da će biti vrednovan njihov angažman. To će se vršiti putem pismenih testova, pisanja eseja ili prezentacija. Svi nastavnici vode evidencije i na sedmičnom nivou nas izvještavaju. Ukoliko bude onih učenika koji ne budu zadovoljni s vrednovanjem znanja na ovaj način omogućit će im se polaganje razrednog ispita pred komisijom”, kazala je Trivić.

Naglasila je kako im je na prvom mjestu zdravlje učenika kojima je poručila da budu aktivni, da rade svoje zadatke, a da sve što ih zanima pitaju svoje nastavnike.

Na pitanje novinara da li se razmišljalo o dodjeli jednokratne pomoći i nastavnom osoblju, Trivić je kazala da do toga neće doći jer je poseban pomoć namijenjena za one koji su radili u otežanim situacijama i uslovima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad