Dr. Arapović otkrio koji lijek se "pokazao kao dobar" u borbi protiv COVID-19

Vijesti 16. apr 202018:26 > 18:31
N1

Lijek koji se pokazao kao dobar u liječenju oboljelih od COVID-19 je antimalarik - hidrohlorokin. Njega kombinujemo sa jednim ili dva antibiotika, a koristimo i neke antivirotike. Ali u ovom trenutku niti jedan lijek ne pomaže građanima osim zabrane kretanje, održavanja socijalne distance, higijene ruku itd, kazao je za N1 doktor Jurica Arapović, specijalista infektologije sa Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Desetak dana ste u samoizolaciji. Kako ste, kako se osjećate?

Dobro sam, hvala Bogu. Danas je urađen test i on je negativan i vraćam se sutra u obaveze.

Jeste li u izolaciji jer je riječ o preventivnoj mjeri zbog niza sastanaka, uz ostalo i sa načelnikom Čitluka za kojeg se ispostavilo da je zaražen?

Jeste, načelnik je pozitivan na COVID-19. Što se tiče kontakta, imao sam kontakt u svome dežurstvu i zbog toga sam u samoizolaciji.

Od 31 djelatnika SKB Mostar, koji su se nalazili u samoizolaciji, jedanaest je pozitivno na korona virus. Prvi slučaj zaražene osobe u Hercegovini doživljen je kao upad u zdravstveni sistem jer je osoba primljena u bolnicu. Koliko su bolnice zaštićene, koliko se mjere zaštite poštuju u bolnicama?

Mislim da nakon mjesec dana od prvog slučaja u našim kantonu smo jako pripravni. Ne možete imati nikad 100 postotnu zaštitu. Vidimo da u svijetu u prosjeku do 20 posto medicinski radnika bude inficirano. Kod nas je to znatno manje i to me tješi.

Na Kriznom štabu HNK potvrđeno je da je za posljednje slučajeva (tri ljekara na odjelu ortopedije) odgovoran medicinski tehničar koji nije nosio zaštitu opremu. Kako se to dogodilo?

Nemam takvu informaciju. Ono što se utvrdilo da među njima nije bilo konzistentnog nošenja opreme. To znači da u 24 sata nisu uvijek nosili zaštitinu masku i rukavice. Oni su odmah odstranjeni sa posla. Trenutno zdravstveni radnici su najugroženij od korona virusa. Naš zdravstveni sistem u HNK zapošljava 4.000 ljudi, oni nisu u izolaciji i vraćaju se svojim kućama i moguće je da će biti još zaraženih.

Jednom ste izjavili da mostarska bolnica ne zaostaje za evropskim u odnosu na metode liječenja. Možete li reći koje lijekove koristite?

Svi su lijekovi eksperimentalni. Onaj koji se pokazao kao dobar je antimalarik – hidroksiklorokina. Njega kombinujemo sa jednim ili dva antibiotika, a koristimo i neke antivirotike. Ali u ovom trenutku niti jedan lijek ne pomaže građanima osim zabrane kretanje, održavanja socijalne distance, higijene ruku itd… Uvođenje karantina je dalo rezultate u našem kantonu, nemamo nagli skok u broj zaraženih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad