Možemo li planirati godišnje odmore, struka dala odgovor

Vijesti 16. apr 202018:37 > 18:45
N1

Ako budemo poštovali ove naredbe, ili ako budemo donosili čak i rigoroznije mjere, pridržavali se higijene, socijalne distance - mislim da bi do početka ljeta mogli staviti ovu epidemiju pod kontrolu. Samo je do nas, poručio je za N1 doktor Jurica Arapović, sa Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar.

Posljednje dvije sedmice u Konjicu nema novozaraženih, ali raste broj pozitivnih osoba na COVID-19 u Čitluku. Trenutno je zaraženih 90 osoba. U Mostaru se također najavljivalo na stotine oboljelih, no to se na sreću nije desilo. Gdje se pogriješilo s Čitlukom, da li je ovo mjesto trebalo ograničiti karantinom?

VEZANa VIJEST

Gledajte, kada je počelo to prije nekoliko sedmica u Čitluku – počelo je sa otklonom od deset dana dok je otkriven prvozaraženi. Nakon toga je uspostavljena kontrola nad tim klasterom. To jeste veliki broj.

U bolnici za infektivne bolesti, Klinika za COVID, preminulo je 12 osoba. Izuzetno visoka smrtnost, zbog čega?

Na žalost, to je smrtnost koju sam ja već najavljivao prije mjesec ili dva. Ona je četiri posto. U Hrvatskoj je nešto manja, u Srbiji nešto veća. U Italiji i Španiji je čak i veća.

Do kada će ovo trajati?

Ako budemo poštovali ove naredbe, ili ako budemo donosili čak i rigoroznije mjere, pridržavali se higijene – mislim da bi do početka ljeta mogli staviti ovu epidemiju pod kontrolu. Samo je do nas.

Možemo li planirati godišnje odmore?

Možemo. Zašto ne? Ja vjerovatno ne mogu zbog obaveza, ali ne vidim razloga zašto neko iz drugih sektora i djelatnosti ne bi mogao planirati odmor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad