Iskustvo iz izolatorija na Bjelavama: Već 13 dana ne znamo ništa

Vijesti 22. apr 202009:41 > 09:47
N1

Elvira Jukić-Mujkić 13 dana se nalazi u izolatoriju koji je smješten u Studenskom domu na Bjelavama u Sarajevu. Ona je sa grupom putnika stigla iz Londona, a od 9. aprila, od kada su smješteni tu niko je, kako je rekla, nije ni testirao, ni pregledao, niti dao ikakvu informaciju o tome koliko će boraviti tu i kakve procedure treba da ispoštuje.

Ona je u Novom danu na N1 kazala da većina informacija koju ima grupa od 21 osobe, koja je upućena u izolatorij na Bjelavama tog 9. aprila, zapravo dobija iz medija.

“Niko me nije pregledao, pitao za simptome. Vidim da zvaničnici kada ih pitaju za situaciju kažu da je obezbijeđen smještaj i hrana. Imali bi se na šta požaliti. Neka sobe ovdje su uredu, neke u su u lošem stanju. Moja je pristojna, ali bila je u lošem higijenskom stanju. Najlakše je pričati o tome”, navodi.

“Ono što je najteže su tvrdnje građana koji su izašli iz ovog izolatorija, to su te neregularnost, preskočene procedure, protokoli koji se nisu desili, a uzrokovali su dosta problema i zabrinutosti”, rekla j e Jukić-Mujkić.

Ona je kazala da niko iz grupe koja je smještena ne komentariše da li je karantin dobra ili loša mjera.

“Ako su vlasti odlučile da je to mjera, slažemo se s tim”, rekla je.

“Kada smo sletjeli, niko se nije bunio. Problematično je što 13. dan niko s nama ne komunicira, ne znamo šta nas očekuje. Prvih osam dana sam bila ovdje bez ikakvog rješenja, papira, objašnjenja. Bilo čega. Nisam znala zvanično što se nalazim ovdje”, izjavila je.

Jukić-Mujkić je kazala da ovo nije način na koji građani BiH trebaju biti upoznati sa svojim pravima.

“Mi u grupi komuniciramo putem Vibera, WhatsAppa. Zovemo domove zdravlja, tražimo informacije. Nije ovo način da tražimo informacije kada ćemo biti testirani. Ljudi pokušavaju na najrazličitnije načine da sakupljaju mrvice informacija”, rekla je za N1.

“Skoro dvije sedmice su prošle, niko me nije testirao, nije stigla nikakva najava, ne znamo šta je sljedeće, kada izlazimo…”, navela je.

Također, ona je kazala da je nakon osam dana dobila rješenje, na kojem stoji da trebaju ostati tu 28 dana, dok se u medijima govori o 14 dana.

“Niko nam konkretno nije rekao koliko ostajemo ovdje. Ako je suditi po papiru 28, po izjavama 14 dana. Ja sam samo jedan od primjera, mnogo je konfuzije. Način na koji zvaničnici komuniciraju – govore da su sigurni u sposobnosti onoga što rade. Vidim ovdje dobru ideju, alin način provođenja je pun nepravilnosti, propusta”, kazala je.

“Bukvalno je trend dopremi ljude, obezbijedi im hranu i nema potrebe za komunikacijom. Kada smo stigli na aerodrom 9. aprila nismo znali ko je ko, ko je granična policija, ko epidemiolog. Ako je moje potpisivanje na papir epidemiološka kontrola – ja onda ne znam”, kazala je za N1.

Ona je na koncu razgovora istakla da grupa koja je ranije stigla iz Švedske nije odlučila izaći u javnost – nije sigurna da bi se išta dešavalo u izolatoriju na Bjelavama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad