Religija u doba pandemije: "Korona virus zajednički neprijatelj, ali i prilika"

Vijesti 22. apr 202017:40 > 20:40
N1

Vaskrs i Uskrs bez liturgija i porodičnih okupljanja. Ramazan bez grupnih iftara i zajedničkih namaza. Religija u doba pandemije. Božja kazna ili iskušenje? O bogobojaznosti, brigama, miru, težnjama za popravljanje stanja u društvu za N1 govorili su profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, fra Mile Babić, akademik Esad Duraković i profesor na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Foči Darko Đogo.

Sagovornici su se složili kako je korona virus zajednički neprijatelj, i samo se na takav način možemo suprostaviti ovoj pošasti.

Protojerej Darko Đogo je dodao kako i pored velike prijetnje život će se na kraju, ipak, odbraniti.

“Kada sve ovo stane, moja briga je poriv svih nas da osjećaj nelagode, zatvorenosti ne nabacimo kao agresiju prema drugom biću. To mi je poziv za promišljanje o odnosu crkve i društva. Čini mi se da je potrebno da se navede koje su to slobode koje ne smiju biti ugrožene, ali moram da priznam da me brigom ispunjava ta tenzija koja se osjeti između dva bloka ljudi koji su različito reagovali na sam dan Vaskrsa. Još bi gore bilo da se nakon ovog društveno tkivo razdere, a naročito unutrašnje tkivo crkve. Neće samo stradanje poučiti ukoliko pred sobom nemamo neki konkretan cilj, zamisao, šta je to što čini dostojanstvo čovjekovog života. Život će se nastaviti, život će se odbraniti”, zaključio je Đogo.

Fra Mile Babić pozvao je ljude da se konačne osvijeste i da shvate da život nije ničije privatno dobro.

“Korona virus je zajednički neprijatelj, on ugrožava život na planeti. Ako je virus neprijatelj, onda se mi moramo osvijestiti, da je život zajedničko dobro, a ne nečije privatno dobro. Svi smo pozvani da zajednički branimo život. Mi vjernici vjerujemo da je Bog stvoritelj života, a svi koji uništavaju život čine zlo. Sve naše religije I politike moraju služiti životu“, kaže profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Akademik Esad Duraković je zaključio kako je trenutna situacija prilika da se nesreća pretvori u prednost. Dodao je kako nastupajući sveti muslimanski mjesec ramazan bit će kao nikad ranije…

“Čestitam nastupajuće dane mubarek Ramazana u želji da ga vjernici isposte. Imam podosta godina, a time želim reći da ne pametim ramazan kakav ćemo imati ovih dana. To je ramazan bez masovnih namaza, džume, bez iftara koji su intenzivirali duhovni život i koji su kultivirali društvenost i solidarnost. Ulazimo u ramazan koji je specifičan. Planeta je uhapšena, kako ste jako dobro kazali. Ovo je prilika da jednu nesreću pretvorimo u jednu vrstu prednosti, da u toku ramazana kultiviramo skrušenost, da shvatimo koliko je čovjek osion prema planeti, a koliko je ranjiv i koliko je virus uspio da uzdrma svijet. Volio bih da se to nije dogodilo. Ovo je prilika da shvatimo da smo zavisni od prirode, i da svoju pobožnost aktiviramo”, poručio je Duraković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad