Ćurak za N1: Glupost je glavni kriterij moći

Vijesti 27. apr 202021:20 > 21:21
N1

U kontekstu aktuelne epidemiološke situacije, sociološkog okvira i mjera koje su na znazi uslijed pandemije virusa korona u Bosni i Hercegovini, u emisiji “Izvan okvira” univerzitetski profesor Nerzuk Ćurak govorio je o konceptima znanja i moći, navodeći kako je glupost najveći saveznik populizmu.

“Da bismo kritikovali znanosti, ekspertizu i stričnost, prvo moramo vratiti relevantnost i uticaj znanosti i stručnosti. A onda treba razarajućoj kritici izložiti različite koncepte znanosti koje su u službi razarajućih ideologija. Zašto ovo naglašavam? Tik prije nekoliko mjeseci pitanje znanja bilo je potpuno irelevantno i populizam je, trijumfujući i u mnogim demokratskim zemljama, doveo do abdikacije znanja. Puno je veća opasnost od populizma, čiji je glavni saveznik glupost, nego od znanja koje je u putpunoj defanzivi”, kazao je za N1 politolog i teoretičar Nerzuk Ćurak, kazavši da je zahvaljujući umreženom društvu, došlo ne samo do potpunog balansa moći, već i do pretezanja moći na stranu gluposti, koja je postala ključni kriterij moći.

“To možemo pratiti od naše zemlje do White Housa. Kad iz epicentra svjetske moći čujete da ključnoj svjetskoj moći ne treba znanje i ne trebaju stručnjaci za međunarodnnu politiku, onda ja smatram da je puno veća opasnost taj populistički obrazac. Nemojmo sada zbog nagle provale paradigme znanja u naš svijet misliti da dolazi do trijumfa stručnosti”, naglasio je Ćurak zaključivši da je ovo jedna vrsta intelektualne ekskurzije koja će trajati dok traje pandemija, a nakon toga ćemo se vratiti obrascima moći na premisama neznanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad