EU će pomoći u spasu malih preduzeća, farmi i turizma u Zapadnom Balkanu

Vijesti 29. apr 202013:50 > 19:20
EU

Evropska komisija najavila je pomoć zemljama Zapadnog Balkana sa sredstvima u iznosu od 3,3 milijarde eura za ublažavanje posljedica krize izazvane korona virusom. Kako su naveli, pomoć će biti usmjerena, nakon potreba zdravstva, za socijalni i ekonomski oporavak regije, odnosno spašavanje malih i srednjih preduzeća i radnih mjesta.

“Imamo posebnu obavezu da pomognemo tokom pandemije našim partnerima na Zapadnom Balkanu, jer jer njihova budućnost isključivo u Evropskoj uniji. EU mobilizuje znatan finansijski paket potvrđujući svoju solidarnost. Zajedno možemo prevazići krizu i oporaviti se”, kazala je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

U obrazloženju ovog paketa pomoći, Evropska komisija podsjetila je kako su odmah odobrili 38 miliona eura hitne pomoći za medicinsku opremu zemljama Zapadnog Balkana te da su ih opskrbili besplatnim materijalom za nadzor testova na korona virus koji je razvio Zajednički istraživački centar EU.

Podsjećaju i da je EU napravila i Sporazum o zajedničkoj nabavci zaštitne opreme sa partnerima Zapadnog Balkana.

“Kroz mehanizam civilne zaštite članice EU su pomogle zemljama Zapadnog Balkana da nabave opremu i u povratku njihovih građana. Zemlje Zapadnog Balkana su uključene u informativni sistem u kojem se dijele informacije o korona virusa, upozorenja i odgovori. Također, EU je izuzela Zapadni Balkan od zabrane uvoza maski i lične zaštite opreme, čime je postao jedina regija van evropskog ekonomskog prostora koja je imala takav povlašten tretman”, navode iz Evropske komisije.

Osigurali su pomoć i ranjivim grupama poput Roma, te su poručili da će nastaviti podržavati starije, djecu, žrtve porodičnog nasilja, manjine i migrante kako bi izašli iz krize.

“EU je iz Instrumenta pretpristupne pomoći preraspodijelila 389 miliona eura za izgradnju otpornosti nacionanih zdravstvenih ustanova i ublažavanje socijalnih i ekonomskih posljedica krize, s posebnom pažnjom posvećenom najugroženijima”, kažu u dokumentu.

Naglašavaju kako su predložili 750 miliona eura makrofinansijske pomoći, zajedno s MMF-om, kako bi podržala vlade Zapadnog Balkana koje su zatražile pomoć. Također, proširili su Fond solidarnosti EU na zemlja Zapadnog Balkana koje su započele pregovore o pristupanju.

Evropska unija će osigurati i 445 miliona eura da osigura opstanak, kratkoročni i dugoročni oporavak privatnog sektora.

“Ovo finansiranje će biti usmjereno putem 70 lokalnih banaka u regiji kako bi se pomoglo malim i srednjim preduzećima u dobijanju fleskibilnih uvjeta za otplatu ili lakši pristup kreditima te time omogućilo poduzetnicima da se nose s neposrednim efektima krize i napreduju. Putem Evropske investicijske banke, EU osigurava 1,7 milijardi eura kredita za dodatne investicije u javni sektor i daljnje kreditiranje preduzeća kako bi se zaštitila radna mjesta za mnoge ljude koji rade u malim i srednjim preduzećima u regiji”, kazali su iz Evropske komisije.

Poseban fokus pomoći EU će biti na mala i srednja preduzeća, start-upe i inovativne kompanije, zatim farmere, poljoprivrednike, ruralna i turistička preduzeća, te poslove koje vode mladi i žene.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad