Badnjević za N1: Zauzeto 10 posto respiratora u BiH, kineska firma zvala nas

Vijesti 29. apr 202018:33 > 18:36
N1

Almir Badnjević, direktor Verlaba, za N1 je kazao da se njemu i njegovoj firmi nije obratila niti jedna bh. firma kod nabavke respiratora. Uprkos dopisima ministarstvima i kriznim štabovima - gdje su struku i znanje dali na raspolaganje, Badnjević je kazao da odgovora nije bilo, ali su njihovu stručnost prepoznali izvan granica BiH.

“Mi vršimo redovne verifikacije iz dana u dan, koliko je tačno verifikovanih respiratora ne bih vam znao reći, jer se nismo bavili presjekom u protekla dva mjeseca”, kazao je.

Što se tiče ispravnih uređaja…

“To imamo jer je bilo više upita. Mi imamo zaključno sa 2019. godinom i početkom pandemije oko 200 respiratora u FBiH i Distriktu Brčko. Imamo i 200 anestezioloških mašina, što je dakle 400 respiratora koji su spremni za korištenje”, izjavio je.

Badnjević je potvrdio da su to dobri aparati koji su prošli sve testove i napravili su ih poznati svjetski proizvođači.

“U BiH je trenutno ispod 10 posto zauzetosti respiratora. Imamo dovoljno opreme, svu opremu koja je verifikovana – stojimo iza nje da je ispravna i građani mogu biti sigurni”, rekao je.

Da li se iko od bh. vlasti obratio njemu, njegovom timu i firmi oko nabavke opreme u proteklom periodu?

“Mi smo od početka poslali pismo na sva ministarstva, različite krizne štabove, gdje smo dali našu struku i znanje na raspolaganje oko uređaja. Mi se ne bavimo uvozom i prodajom, ali imamo kompetentnih ljudi koji znaju šta treba i koje su prepoznale međunarodne organizacije. Niko nas nije kontaktirao do sada, ni kod nabavke”, odgovorio je.

“Danas se pojavila inforamacija da je Sonomedical koji zastupa kineski brend, nas je kontaktirao, rekao da su predstavnici vlade u kontaktu s njima. Zamolili su ih da njihovi serviseri pregledaju uređaje koje je BiH kupila. On je pozvao nas i rekao da mu je pomoć Verlaba neophodna, naših etalona, da provjerimo da li su izlazni parametri u skladu sa zakonima. Kupljeni respiratori će tek da budu pregledani”, pojasnio je.

Almir Badnjević je jedan od tri čovjeka iz Evrope od ukupno 14 u Upravnom odboru za globalne standarde u medicini. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad