Sezona koaliranja u BiH je počela, sve kombinacije su moguće

Vijesti 20. okt 201418:59 > 19:11
N1

Nakon brojanja slijedi nam slaganje fotelja i pravljenje koalicija. U Federalnom parlamentu teško da će se šta moći uraditi bez SDA, ali su i dalje brojne kombinacije u igri. U Narodnoj skupštini Republike Srpske borba će se voditi za naklonosti manjih političkih opcija koje će omogućiti kontolni paket SNSD-u ili koaliciji okupljenoj oko SDS-a.

Sezona koaliranja je počela, razgovori teku. Nezvanično, doduše, i bilateralno. Predizborna neprijateljstva su zaboravljena. Na snazi je poštivanje legitimne volje naroda, kako je lider HDZ-a kazao još u izbornoj noći.

“Mi želimo napraviti vlast sa homogenom strukturom od razine BiH, entiteta do razine županija, kako se ne bi desilo ono što smo imali do sada, da na različitim razinama vlasti imate potpuno različitu struktruru”, kazao je Dragan Čović ispred HDZ-a.

U najjačoj bošnjačkoj stranci svjesni su i scenarija po kojem bi ih vlast mogla zaobići.

“Mislim da ne bi bilo pametno nijednoj političkoj partiji da bez pobjednika izbora pokušava nešto formirati. Šta ako se to ipak desi? Pa bujrum, nama nije prioritet pozicija, nama je prioritet posao koji ćemo raditi. Ako neko misli da može u tu avanturu otići, i da bez SDA može krenuti u kvalitetnije promjene u BiH, mislim da je u zabludi, al može probati, pa vidjećemo”, rekao je Amir Zukić iz SDA.

Svi su za simetriju i svi su spremni razgovarati sa svima. Ne isključujemo nijednu političku opciju, kažu u SDA, pa ni SBB. Isto kažu i u iznenađenju ovogodišnjih izbora – Demokratskoj stranci. U Demokrastkoj stranci spremni su i na djelovanje iz opozicije.

“Organi će odlučiti, al zato postoje programski principi od kojih nećemo odstupiti i nećemo odstupiti od svoje platforme. Ali imamo, takva je volja građana u BiH, i ona se mora na neki način poštovati, ali u svakom slučaju vlast ne pod svaku cijenu”, smatra Damir Bećirović.

Kao opcija se provlači čak i koalicija SDP-a, SBB-a i SDA.

“Ja sam siguran da ćemo danas otvoriti vrlo ozbiljnu prijateljsku ili drugarsku raspravu, u kojoj ćemo se probati dovesti do zaključaka koji će nam trasirati put za buduće vrijeme SDP-a i nadam se da će ljudi puno više voditi računa o SDP-u nego sami o sebi”, poručio je Damir Hadžić, koji je nedavno podnio ostavku na mjestu potpredsjednika SDP-a.

Analitičari ipak smatraju da se ne treba igrati s kombinacijama.

“Ne može SDA sama ništa na nivou FBiH u nekim kantonima posebno. SBB i DF također ne mogu sami ništa i nigdje bez SDA. Sve tri ne mogu ništa bez HDZ-a jer HDZ drži kontrolni paket u Domu naroda, i državnom i entitetskom, tako da ako bude imalo političke mudrosti i ne bude trošenja i nepotrebne energije na prepucavanja i sujetu mi 15. januara možemo imati formiranu vlast po vertikali svugdje, a do kraja januara izabrane vlade”, kaže Adis Arapović, a smatra da je slično i u RS-u.

“Ostaje obaveza SNSD-a da uključi u vlast DNS, a njegova će cijena biti visoka minimalno premijersko mjesto, drugo da uključi minimalno Socijalističku partiju, i plus da uključi koalciju domovina. Jer bez ova tri partnera SNSD ne može imati potrebnu većinu u NSRS i ne može napraviti kvalificiranu većinu u Vijeću naroda RS, a proporcionalno ni u Domu naroda”.

SDS ne gubi vrijeme

“Mi smo počeli. Krajem sedmice slijede i zvanični pregovori. U politici nema prijatelja ni neprijatelja, lični animoziteti nisu važni, a matematike ima puno zato”, rekao je Mladen Bosić.

Bez obzira na to ko će s kim ući u koaliciju, politički analitičari saglasni su u jednom – građani su ponovo birali onu vlast, koju rado nazivaju nacionalističkom.