Pilav: Zadovoljavajući rezultati u KS, na jednog oboljelog je 1,8 izliječnih

Vijesti 30. apr 202013:37 > 13:37
N1

Na području Kantona Sarajevo u posljednja 24 sata testirano je 110 osoba od kojih su tri pozitivne na korona virus. Prema podacima Kriznog štaba KS, hospitalizirano je sedam osoba od kojih niti jedna nije na respiratoru. Dvije osobe su ozdravile.

Kako je rekla epidemiologinja Aida Pilav, u posljednjem periodu je povećan broj testiranja za 10 posto i nije došlo do eksponenicjalnog rasta broja oboljelih zbog čega se epidemiološka situacija smatra zadovoljavajućom. Naglasila je da i dalje treba biti na oprezu.

Najviše zaraženih je u dobi od 36 do 50 godina – 26 posto, dok u dobi od 51 do 60 godine taj procenat iznosi 23 posto.

“Broj aktvnih slučajeva kod osoba starijih od 60 godina je znatno niži što pokazuje da su mjere dale svoje rezultate i bile opravdane”, kazala je Pilav.

Testiranje uposlenika i štićenika Gerontološkog centra u Sarajevu je završeno i nije bilo pozitivnih slučajeva. U toku je testiranje ustanove Nahorevo.

“Ono što je vrlo zadovoljavajući rezultat je da na jedan aktivni slučaj imamo 1,8 izliječenih i možemo reći da je situacija stabilna”, kazala je Pilav.

Portparol MUP-a KS Mirza Hadžiabdić kazao je kako su policijski službenici MUP-a KS u posljednja 24 sata izdali 53 prekršajna naloga zbog nepoštivanja socijalne distance ili nošenja zaštitne opreme, dok su četiri građana sankcionisana zbog nepoštivanja mjere kućne samoizolacije, od kojih je jedna smještena u prinudnu izolaciju.

“Tokom prvomajskih praznika bit će pojačane policijske aktivnosti kako na ulicama i trgovima tako i na izletištima. Apelujemo na građane da se pridržavaju naloženih mjeta Federalnog kriznog štaba i naredbi MUP-a KS”, rekao je Hadžiabdić.

Podsjetio je da od 1.5. do 3.5. na snazi policijski sat od 22:00 do 05:00 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad