USK: 16 migranata u kampu Lipa u izolaciji

Vijesti 04. maj 202013:53 > 14:08
Fena

Na području Unsko-sanskog kantona da sada među migrantima nije bilo slučajeva zaraze korona virusom, ali je zbog sumnje na ovaj virus u izolaciji 16 migranata iz kampa Lipa.

Kako je rekla ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović, od ove sedmice kreću u testiranje migranata. Testiranje će se vršiti jednom sedmično.

“Od 16 migranata koji su izolaciji, nekoliko ih ima temperaturu. U srijedu će biti testirani, a testiranje ćemo raditi onima koji i dalje budu imali temperaturu”, kazala je Ćemalović.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u kampu Lipa, Ćemalović je rekla da je kod više od 100 migranata dijagnosticiran svrab.

VEZANE VIJESTI

Prema riječima Zarine Mulabdić, direktorice Zavoda za javno zdravststov USK, do sada je testirano 2.129 građana, a ukupno je bilo 93 pozitivnih. Do sada je preminullo sedam osoba.

U Kantonalnoj bolnici na Infektivnom odjelu smješteno je pet pacijenata.

“Kada je riječ o novom klasteru u Bosanskom Petrovcu vezan za firmu, tamo su proveene sve mjere. Osoba je u izolaiji, a porodica je testirana. Epidemiološka situacija je stabilna i pratimo je”, kazala je Mulabdić.

Na području USK ima ukupno 12 klastera a nalaze se u Bihaću, Cazinu, Bosanskom Petrovcu, Sanskom Mostu i Bosanskoj Krupi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad