Čampara za N1: I dalje stojim pri onome što sam izjavio na sjednici

Vijesti 06. maj 202012:54 > 12:59
N1

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara je za N1 danas kazao da i dalje stoji pri onome što je prvobitno rekao na sjednici Vlade FBiH, a nakon što je Oslobođenje danas objavilo stenogram sa sjednice koja je održana 17. marta u vezi nabavke medicinske opreme za potrebe medicinskih institucija u FBiH.

“Životi građana jesu i moraju biti na prvom mjestu. Zakon o javnim nabavkama upravo propisuje uslove za izuzeće od javnih nabavki kao što je da se čak i u roku od jednog sata može izabrati najpovoljniji ponuđač. Ali, ne na način da se od poljoprivrednog dobra, drvoprerađivača i slastičara naručuje medicinska oprema”, kazao je Čampara za N1.

Da je bilo kako je predlagao, kaže, danas ne bismo bili u ovoj situaciji.

“Da je bilo ovako kako sam predlagao, da vlada stane iza nabavke mi ne bismo danas bili u ovoj situaciji, ne bi imali aferu za aferom, vlada bi revidirala ponude, ne bi naručivala od neovlaštenih ponuđača kao što su malinari itd”, zaključio je.

Nemojte da dođemo u situaciju da nam je važniji sada Zakon o javnim nabavkama od života građana. Mi to jednostavno danas moramo presjeći, kazao je federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čapara na sjednici Vlade FBiH održanoj 17. marta ove godine, sudeći prema stenogramu koji je objavilo Oslobođenje.

Tokom vanredne sjednice obratila se i direkotira KCUS-a Sebija Izetbegović koja je tražila da se Agencija za javne nabavke izjasni na koji način se može primjenivati član 10 Zakona o javnim nabavkama koji pripisuje situacije u kojima se pomenuti zakon ne mora primjenjivati.

Odmah nakon izlaganja direktorice KCUS-a za riječ se javio ministar Čampara koji je podržao direktore kliničkih centara, ustvrdivši da ih “niko sutra neće pitati o Zakonu ojavnim nabavkama, šta su radili, ako životi građana budu ugroženi“. Direktor Agencije za javne nabavke Đenan Salčin je kazao da je član 10 Zakona o javnim nabavkama koji, faktički, predviđa, suspenziju Zakona,“postavljen široko“, te ugovorne organe,ukoliko je u pitanju sigurnost „oslobađa ikakvog postupka“.

Upravo na ovoj sjednici usvojeni su zaključci koji su, faktički, omogućili brojnim instuticijama u Federaciji BiH ne primjenjuju Zakon o javnim nabavkama. Dokazuje to strogo povjerljivi stenogram sa proširene sjednice Vlade Federacije BiH održane 17. marta. Oslobođenje će u nastavku ekskluzivno objaviti dijelove ovog stenograma koji dokazuju da su skoro svi prisutni podržali prijedlog da se prilikom kupovine medicinske opreme ne primjenjuje Zakon o javnim nabavkama, navodi se u ekskluzivnom tekstu koji je objavilo Oslobođenje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad