Na radost vjernika, džamije ponovo otvorene

Vijesti 06. maj 202018:47 > 19:01
N1

Podne. Ezan sa Gazi Husrev begove džamije u Sarajevu. Vrata harema se otključavaju i veći broj vjernika prvi put od početka pandemije ulazi unutra

“Mislim da je ovo nakon mjesec dana ili dva pandemije, mislim da je ovo velika blagodat da se vjernici mogu vratiti u džamije i obaviti podne namaz”, kaže Mensur Fejzić.

“Isto je to sve, ovdje da odem prvi put. Isto je sve , ko je navikao da ide (u džamiju). Ja inače volim promijeniti, a danas sam odredio ovdje da odem prvi put (u Begovu)”, dodaje Osman Fesa, vjernik.

“Bilo je pusto, bilo je tužno sve ovo vrijeme dok je bila svakodneva zabrana i poštujući naravno pravila kriznih štabova. Velika je tuga vladala među nama svima, pogotov vjernicima jer svakom vjerniku džamije puno znače”, ističe Salih ef. Halilović.

Iako je islamska zajednica od danas odobrila obavljanje dnevnih namaza, podne, ikindije i džuma namaza, uz strogo poštivanje pravila koja podrazumijevaju nošenje maski, rukavica, prostirki za klanjače i kesa za obuću, ipak broj prisutnih je i dalje limitiran zbog obaveze poštivanja fizičke distance.

“Naravno da u određenim državama je propisano rastojanje, ili kolika je kvadratura za određenu osobu i to limitira. Negdje imamo šire džamijske obredne prostore, negdje imamo manje. Različita je regulativa i u BiH. Od kantona do kantona. Mi smo našim službenicima kazali da poštuju pravila nadležnih državnih organa vlasti gdje se realizira ova aktivnost”, otkriva ef. Smailbegović.

Prazan je i harem Careve, odnosno Sultan Fatihove džamije. Podne namaza prevodio je hafiz i imam Sadrudin Išerić. Ističe da se popuštanje mjera dešava u drugoj trećini Ramazana koja po islamskom učenju predstavlja magfiret – oprost od grijeha. U ovoj trećini je i noć Bedra čije su poruke mnogobrojne.

“Bedr, osvajanje Mekke pokazuje da je čovjek dok posti najbitniji, najjači, najodlučniji i upravo ta volja treba biti prekretnica da i mi pokrenemo neke procese u društvu, da izbacimo mito, korupcij , ovo tenderisanje i sve ono što se dešava negativno”, poručuje ef. Išerić.

Iz Rijaseta islamske zajednice ističu da je svijest o svetosti života na prvom mjestu u ovim vanrednim okolnostima pandemije, te pozivaju vjernike na odgovornost u ponašanju ističući da je upravo to i njihova glavna osobina.

“Mi ne očekujemo da će i sad tu biti nekih problema, da na ulazu kažemo osobi da nije pripremljena za namaz u džematu i da sačeka neko drugo vrijeme. Bilo je do sad takvih primjera da smo naše džematlije vraćali sa džamijskih ulaza, jer smo do ovog momenta džamije držali samo na toplom režimu“, priča ef. Smailbegović.

U Rijasetu se nadaju da će uz pomenutu odgovornost i poboljšanu epidemiološku situaciju u skorije vrijeme moći odobriti i obavljanje noćnih i teravih namaza, uz strogo insistiranje na mjerama nadležnih državnih organa vlasti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad