Da li je opozicija u BiH propustila svoju najveću priliku

Vijesti 07. maj 202018:05 > 19:20
N1

Nekoliko je razloga zbog kojih bi predstojeći izbori u Bosni i Hercegovini mogli biti odgođeni. Fokus svih opozicionih partija u zemlji je upravo na njima. Visoki predstavnik Valentin Inzko jučer je kritikovao vlasti na nivou države i entiteta.

Kriza je najveća prilika za opoziciju, otvara drugačije perspektive i drugačiji pogled na fukcionisanje države. Šta bi bilo da su se u vrijeme pandemije našli u odgovornijoj ulozi? Od proglašenja pandemije održana je samo jedna sjednica Predstavničkog doma BiH. Da smo mi vlast, Parlament bi bio u stalnom zasjedanju, imali bismo budžet i rebalans i manje troškove, kaže Damir Arnaut, bivši član SBB-a, a danas Naše stranke.

“Sastanci se organizuju online, šta će vam odvojeni život ukoliko Parlament ne zasjeda.? Šta će vam tjelohranitelji? Brojne privilegije su trebale biti ukinute. I mi bismo to ukinuli. Kad smo već ponudili te zakone, možete misliti kako bismo ih brzo progurali da imamo mehanizme koje vlast ima”, tvrdi Arnaut.

Ova zemlja ima sve blagodati, ali ima rasipništvo koje ubija, poručuje Draško Stanivuković iz PDP-a.

“U doba korona virusa je samo preko 50 miliona otišlo na sporne javne nabavke i direktne sporazume bez javnih nabavki. Naša borba i ono što bismo mi donijeli je da ova zemlja ne bude privatizovana”, smatra Stanivuković.

“Opozicija služi da udara tercu vladajućoj strukturi, ne pita se ni za što, ni neće da se pitaju. Jer da hoće, sad im je bila prilika da kažu šta misle da daju sugestiju i kud gone”, navodi Svetlana Cenić, ekonomistica.

A da li bi aktuelne opozicione stranke na vlasti imale bolju opoziciju?

“Jednostavno SDA, HDZ, SNSD bi pratili svaki njihov korak, dobili bi informacije gdje se šta nelegalno radi i reagovali bi na to”, ističe Ivana Marić, politička analitičarka.

Reagovanje na korona zakon, odnosno pokušaj amandmana, najkonkretniji je potez opozicije u Federaciji.

“Opoziciji je potrebno u ovom trenutku programsko, a ne samo kritičko djelovanje i ona hitno mora oformiti alternativne političke programe”, ocjenjuje Enver Kazaz, profesor na sarajevskom Filozofskom fakultetu.

“Mi smo kao opozicija u Federaciji pokušali biti konstruktivni cijelih mjesec dana, nudili se, predlagali, pisali. Vlast je naravno ostala gluha. Nakon mjesec poduzeli smo ozbiljne korake. Evo Narod i pravda sam je proslijedio dva zakona, nisu nikad ni razmatrani jer Novalić to nije htio ni pogledati”, kaže Elmedin Konaković, NiP.

Pogled iz opozicije usmjeren je na izbore. Najavljuju masovne proteste ako izbori budu odgođeni. Pojedinci najavljuju proteste i u ovom mjesecu. Interes je za sada, vrlo mali.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad