Protest turističkih radnika: Ovaj segment će nestati ako ne dobijemo podršku

Vijesti 12. maj 202012:48 > 12:57
N1

Turističke agencije, hotelijeri i prijevoznici najavili su za danas u Sarajevu, od 12 sati i 5 minuta protestnu vožnju praznim autobusima, a reporter N1 Slaviša Starčević, pratio je to pratio te razgovarao sa direktorom Centrotoursa Muamerom Lutvićem.

 Protest je započeo ispred Zemaljskog muzeja odakle su se na desetine malih kombija, koji su do sada prevozili turiste, kao i autobusi, uputili prema Vijećnici. Njihova poruka je da ih je vlast zaboravilam s obzirom da će posljednji izaći iz ove pandemije korona.

“Ovo je prilika da s krenemo pažnju na položaj putničkih agencija. Mi smo prvi osjetili krizu. U januaru su već počela otkazivanja putovanja, dva mjeseca niejdna putnička agencija ne radi. Donesene su određene uredbe, ali u tome nema nigdje turizma i putničkih agencija i ovo je prilia da ukažemo na sebe”, istakao je Lutvić u razgovoru za N1.

“Bitno je da ukažemo da je turizam u BiH značajno rastao zadnjih deset godina, u zadnjih pet intenzivno, i velike svjetske aviokompanije su letjele na Aerodrom u Sarajevu. Zbog korona virusa, zbog svjetske pandemije, možemo da kažemo da je ova godina propala što se tiče turističke industrije. Pitanje je da li će biti sto posto, ali sigurno je da je godina kao godina propala. Očekujemo određene mjere od vlasti, očekujemo da se odnose oprema nama kako se odnose u regiji i Evropi. Veliki broj naših građana je rezervisao putovanja tokom 2020. godine, porastao je broj rezervacija na ranom bookingu, jedino u BiH nemamo odgovorajuću odluku koji će reći da svi oni koji su uplatili da će dobiti vrijednosne vaučere koje će moći koristiti po završetku. Ako ne dođe do toga, postoji velika šansa da će brojne agencije bankrotirati”, poručio je Lutvić.

Naveo je i da ni u jednom od “korona zakona” turistička industrija nije tretirana, te da će turističke agencije trebati više vremena da se oporave.

“Kažu nije vam zabranjeno da radite, a zatvorene su granice i aerodromi. Kako da radimo? Onda kažu donosimo zakon i onima kojima je zabranjen rad moći će računati na neku pomoć a turističke agencije nisu u tome. Neka urade kako je uradila Evropa”, naglasio je direktor Centrotoursa.

Rekao je i da Centrotours nije otpuštao radnike, ali da je veći dio agencija već otpustio značajan broj radnika. “Ovaj segment će nestati, ako ne dobijemo podršku doći će do masovnog otpuštanja”, kazao je.

“Virus kod nas jenjava i očekujemo i da će i Hrvatska, Crna Gora i Albanija otvorti svoje granice jer je kod nas i bolja situacija nego u regiji”, poručio je na kraju razgovora sa Starčevićem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad