Preporod pisao "Napredku": Stalo nam je do smanjivanja nastalih tenzija

Vijesti 13. maj 202011:05 > 11:14
N1

Predsjednik BZK "Preporod" prof. dr. Sanjin Kodrić uputio je pismo predsjedniku HKD "Napredak" dr. Nikoli Čiči i članovima Središnje uprave HKD "Napredak" u kojem navodi da je imao priliku upoznati se sa saopćenjem Središnje uprave HKD "Napredak" povodom tenzija izazvanih najavom služenja misu u Katedrali Srce Isusova u Sarajevu za stradale na Bleiburgu 1945. godine.

“Vaše saopćenje shvatamo kao prilog smanjivanju nastalih tenzija, uz uvažavanje slobode kao temeljne vrijednosti savremenog svijeta, uključujući i slobodu vjere iz vjerskog izražavanja, te uz osudu svake vrste totalitarnih režima i praksi”, navode u saopćenju iz “Preporoda”. 

Za iste slobodarske i antitotalitarne principe, navode, zalaže se i BZK Preporod kao temeljna i najstarija ustanova kulture Bošnjaka, odnosno kao bošnjačka kulturna matica.

“Pritom, i nama je posebno stalo do smanjivanja nastalih tenzija, kao i uopće do relaksacije cjeline našeg društva, a posebo do skladnih i konstruktivnih odnosa naroda i građana u BiH. U tom smislu, imamo potrebu iskazati našu neupitnu opredjeljenost za zajednički život svih naroda i građana u BiH kao našoj zajedničkoj domovini, što je i jedan od suštinskih aspekata rada i djelovanja BZK Preporod. Ne želimo da se u našoj zajedničkoj domovini iko osjeća iz bilo kojeg razloga manje ‘svoj na svom’ u odnosu na druge narode i građane BiH, bilo gdje širom naše zajedničke domovine, a posebno ne u Sarajevu kao glavnom gradu države čiji ste i vi ravnopravni građani i jedan od njezinih temeljnih naroda”, stoji u pismu. 

Ovo pismo upućuju “Napredku”, kako kažu,  s obzirom na uvijek izvrsne međusobne odnose, ali i sa obzirom na svijest o nužnosti što je moguće boljih odnosa naših naroda, kao i svih drugih naroda i građana BiH.

“Uzimajući u obzir ono što je demografska realnost, posebna je zadaća upravo Bošnjaka da skrbe o ravnopravnosti svih naroda u građana BiH, a mi tu svoju obavezu s punom odgovornošću nastojimo ispuniti. To rado činimo širom naše zajedničke domovine, a posebno je važno da to činimo i u Sarajevu, kako je to bio slučaj i u najtežim vremenima i iskušenjima niz puta prije, kako u bližoj, tako u u daljoj prošlosti”, zaključili su u pismo iz “Preporoda”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad