Nobilo: Organizatori mise ne žele dobro BiH, kardinal propustio veliku priliku

Vijesti 18. maj 202017:59 > 18:27
N1

Anto Nobilo, ugledni hrvatski advokat danas je za N1 govorio o održanoj misi za žrtve Bleiburga proteklog vikenda u Sarajevu, te kazao da onaj ko stoji iza organizovanja ovakvog događaja ne želi dobro ni BiH, niti njenom glavnom gradu.

“Bleiburški spomen dani koji se odvijaju svake godine u Austriji su vezani za Hrvatsku i mi se borimo kako znamo i umijemo da se stave u kontekst”, kazao je na početku gostovanja Nobilo.

Potom je pojasnio kako je u BiH dovoljno osjetljiva među-etnička situacija, te da ovakvi događaji prave dodatnu štetu.

Prije svega, u Sarajevu je svakako osjetljiva među-etnička situacija i komplikovana društvena zbilja u BiH. Takvo nešto Sarajevu i BiH nije trebalo jer pravi dodatne probleme i usložava dodatno situaciju u BiH. Nisam shvatio zašto je to kardinal Puljić pristao. Prema kardinalu imam simpatije iz doba sata kada je bio kao svjetionik i simbol multietničkog Sarajeva. Previše je iskusan, morao je znati da će to izazvati nepotrebne štetne posljedice po situaciju“.

Kardinal je preiskusan i prepametan čovjek da ne očekuje reakcije. Ne znam ko je sve učestvovao u tome, faktički hrvatski političari od vrha HDZ-a do udruge Bleiburški vod, ali mislim da je osnovni poticaj iz Katoličke crkve. Katoličkoj crkvi je potrebno relativizirati ustaše jer je uloga značajnog dijela Katoličke crkve u NDH je bila nečasna i iz vrha nikada na valjani način nisu ocijenili pogrešnom svoju ulogu za vrijeme Drugog svjetskog rata“.

Uporedio je situaciju sa onom u Njemačkoj i potezom tamošnjih službenika Crkve.

“Njemački biskupi su napravili poslanicu i oštro se osvrnuli na ulogu biskupa i Crkve za vrijeme Trećeg rajha. Mi to ovdje nikad nismo dobili, relativiziraju fašizama i izjednačavaju fašizam i antifašizam. Tako se kardinal Stepinac proglasio prvo blaženim, pa onda svetim jer tako mogu popraviti povijesnu ulogu Crkve u doba NDH, a ona nije bila dobra”.

Misa za žrtve ili za vojsku?

Cijela komemoracija u Bleiburgu je na palu ustašku vojsku. Na spomeniku piše ‘U spomen paloj hrvatskoj vojsci’. Cijela ta priča oko Bleiburga je oko rehabilitacija ustaša. Kardinal je propustio povijesnu priliku da održi jedan govor kojim bi otišao u povijest. Ako idete dublje analizirati njegov govor, on je revizionistički. Govorio je o u istoj rečenici o žrtvama drugih mjesta. Niko ko drži do toga neće u istoj rečenici spomenuti Jasenovac i Bleiburg. U Jasenovcu su ljudi stradali samo zato što su Srbi, Židovi, Romi, a u Bleiburgu iz partizanske osvete“, kazao je Nobilo i dodao:

“Ja ne podržavam tu osvetu, ne podržavam takvo bacanje sjene, ali to ne može promijeniti karakter NOB-a”.

Nobilo je kazao kako smatra da je kardinal Puljić prvo morao definisati kontekst, pojasnivši:

Morao je definisati kontekst u kojem se to desilo, definirati karakter NDH i Ustaša. Morao je zatražiti ispriku prema Srbima, Židovima i Romima koji su stradali. Najtvrđe ustaško leglo je došlo iz BiH u Drugom svjetskom ratu, mnogi pod okriljem Ivana Šarića. Morao je zatražiti oprost, a nakon toga se moliti za duše poginulih i tako napraviti povijesni govor koji bi pomirio ljude, međutim on je to propustio“.

Za kraj gostovanja je kazao da se ne treba zamarati previše, nego izvući zaključak iz cijele priče.

“Ne treba se zamarati previše nego izvući zaključak: Onaj ko je ovo napravio nije želio dobro BiH i Sarajevu. Bio sam iznenađen i oduševljen reakcijom antifašističkog Sarajeva i što su pokazali da antifašizam i dalje živi u BiH i u Sarajevu”.

O kritikama koje su upućene na račun učesnika mirnog protesta, Nobilo poručuje:

Ja niti jednog trenutka nisam vidio da je išta bilo usmjereno protiv Katoličke crkve. Bilo je usmjereno protiv slavljena fašizma. Ako se neko defnira kao antifašista i traži korijenje u tome, onda to ne može biti nacionalista. Antifašisti su pobijedili pod sloganom bratstva i jedinstva. To su zlonamjerne primjedbe gdje se želi prebaciti krivica na ove druge. Isto kao što se radi u Bleiburgu, ne spominje se kontekst, nego samo žrtve. To je greška, to ubijanje bez suda ne može promijeniti kontekst Drugog svjetskog rata“. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad