Čeka se naredba za obdukciju tijela Advije Kanlić

Vijesti 20. maj 202013:36 > 13:39
Shutterstock

Nakon što je jučer glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Sabina Sarajlija, odgovarajući na pitanja zastupnika na sjednici Skupštine KS-a, istakla da se razmatra mogućnost da se obdukcija tijela preminule Advije Kanlić povjeri Institutu u RS-u, kontaktirali smo zvaničnike iz ovog bh. entiteta.

Željko Karan, direktor Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske, za N1 je istakao da još uvijek od Tužilštva Kantona Sarajevo nisu dobili zvaničnu naredbu za izvršenje obdukcije tijela Advije Kanlić koja je preminula prije skoro dva mjeseca, a kod koje je potvrđeno prisustvo koronavirusa.Karan kaže kako je ranije kontaktirao Tužilaštvo KS i preporučio da se retestira mrtvo tijelo,jer smatra da virus nije mogao više od dva mjeseca preživiti u mrtvom organizmu.

„Ja sam njima poručio da izvrše retestiranje, kako se tijelo dodatno ne bi mrvcarilo prebacivanjem iz Sarajeva u Banjaluku. Siguran sam da virus nije preživio toliko dug vremenski period, no u svakom slučaju ukoliko oni ne žele izvršiti obdukciju iz ovih ili onih razloga, mi ćemo to uraditi odmah kada dobijemo zvaničnu naredbu.“

Sarajlija je jučer istakla da je Tužilaštvo KS-a 25.marta prema institucijama u KS-u i u FBiH izdalo naredbu za obdukciju i pokušalo utvrditi da li se može obdukcija uraditi, što do danas nije urađeno

Nezir Kanlić, sin preminule Advije Kanlić, ranije je za N1 naglasio da je porodica tražila da se izvrši obdukcija u RS-u jer, kako smatra Nezir, ovdje nema mogućnosti a ni volje da se ta obdukcija uradi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad