"Sreća što Sanja Vulić nije novinarka, samo bi nam pokvarila opšti dojam"

Vijesti 21. maj 202017:57 > 19:12
Sanja Vulić (N1)

Sreća što Sanja Vulić nije novinarka, samo bi nam pokvarila opšti dojam - poruka je predsjednika Udruženja BH Novinari. Podsjetimo, državna parlamentarka Vulić omalovažavala je juče novinarku N1 Adisu Imamović. Prije samo 18 dana gotovo svi političari i zvaničnici novinarima su čestitali Međunarodni dan slobode medija ističući važnost profesije, a 'zaboravljajući' uvrede, osude, prijetnje, pritiske, napade...

“Ja vam nisam kriva što ste novinar, ali… novinarstvo je odlično” – ovu kontradiktornost u svojoj izjavi povezala je Sanja Vulić, mlada političarka i perjanica SNSD-a, na pitanje smatra li visoku platu opravdanom bez obzira na to da li je Parlament BiH zasjedao ili ne. Omalovažavala je novinarku N1 Adisu Imamović.

VEZANA VIJEST

 “Ja sam birala svoj posao gospođo. Ja vama nisam kriva što ste vi novinar i što ste možda nezadovoljni svojom platom. Ne, ja vas ne vrijeđam. Ja vama kažem – ja sam birala svoj poziv, ja sam poslanik, zakon je definisao toliku platu. (N1: Da li mislite da zaslužujete 5. hiljada maraka?) Ja da sam željela manju platu, ja bi se bavila nečim drugim”, kazala je Vulić.

“Gospođa ili gospođica živi od naših poreza, a koliko znam u svom dosadašnjem javnom djelovanju samo se sramotila. Između ostalog je sramotila čak i neke religijske postavke jer je živog čovjeka, svog stranačkog šefa – proglašavala za Boga. Sreća je što nije novinarka, mislim da bi nam samo pokvarila opšti dojam”, kazao je Marko Divković, predsjednik Udruženja “BH Novinari”.

Stranački šef Sanje Vulić izjavio je da poštuje novinarstvo. No, o tome koliko Milorad Dodik poštuje novinare svjedočile su njegove učestale uvrede, psovke, nipodaštavanja novinara.

“Naravno, ja poštujem sve novinare, ali isto tako poštujem i stav svih nas koji se bavimo politikom da možemo da kažemo svoj stav. Ovo djeluje da je grubo, ali to mogu da procjenjujem samo iz vaše interpretacije – to što je naša poslanica rekla. I prije svega, poslanici ne odlučuju o visini svoje plate, to je uređeno ranije”, kazao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a.

Da je lažov i varalica – tako je novinarku Arijanu Saračević Helać nedavno okarakterisao advokat Kadrija Kolić odgovarajući na navode koja je iznijela. Dan kasnije, novinarki N1 rekao je da treba da se stidi.

#related-news_0

 Na pitanje novinarke N1 kako komentariše osude javnosti zbog nedostatka informacija iz Federalne uprave civilne zaštite o nabavci spornih respiratora kupljenih javnim novcem, pomoćnica direktora ove institucije – osudila je novinare.

“Ja bih na to odgovorila na način da ja najviše osuđujem novinare koji su počeli da rade poslove institucija koje su nadležne za svoje poslove”, kazala je Sanita Alagić, Federalna uprava civilne zaštite (30.04.2020.)

“Prva stepenica u kojoj bi novinarstvo dobilo na značaju bila bi da tužilaštva počnu da se bave onim o čemu mi pišemo. To bi bio pravi način da novinarstvo dobije na dignitetu i značaju koji joše nema”, smatra Rubina Čengić, novinarka.

Sreća što nije novinarka – poručila je novinarska i šira zajednica Sanji Vulić.

“Novinarstvo je odlično, ja to volim, to je moja nesuđena ljubav. Možda ću kada izađem iz ovih voda da se bavim novinarstvom – i to istraživačkim. Mnogo je zanimljivo”, tvrdi Vulić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad