Kako je zastava BiH nestala sa zgrade državne institucije u Istočnom Sarajevu

Vijesti 21. maj 202018:09 > 18:25
N1

Sa zgrade u kojoj je smještena Agencija za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, koja se nalazi u Istočnom Sarajevu, navodno je jučer skinuta zastava Bosne i Hercegovine. Provjerili smo sa direktorom ove Agencije Hasimom Šabotićem šta se to jučer događalo.

“Službenik Službe za zajedničke poslova institucija Bosne i Hercegovine, koji se nalazi na fizičkom osiguranju zgrade u kojem je smještena Agencija za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije, primijetio je nestanak zastave sa objekta”, ispričao je Šabotić.

”Služba za zajedničke poslove pruža fizičko obezbjeđenje objekta. S obzirom da Služba za zajedničke poslove nema dovoljan broj ljudi da bi pružila 24-satno fizičko osiguranje tog objekta, imamo samo jednog službenika koji vrši fizičko osiguranje od 08-16 časova. To smo nekad u 2016. godini, uz više dopisivanja uspjeli dobili, ali nismo uspjeli 24 sata da se osigurava taj objekat. Također, u 2016. godini mi nismo imali tamo zastavu. Kada sam ja došao za direktora, uz više dopisivanja, uspjeli smo zastavu i dobiti, što znači da je zastava mogla nestati u toku noći, da je otuđena kada nije bilo fizičkog osiguranja”, rekao je Šabotić. 

Ispričao je i da su ranije imali sličnih incidenata.

“10. 4. 2020. godine u prostorije agencije došla je N.N. osoba koja se obratila mojim saradnicima sa zahtjevom da se ukloni zastava Bosne i Hercegovine sa tog objekta ili da se postavi zastava Republike Srpske pored tog objekta. Osoba više nije N.N., već je dala policijskim službenicima ime i prezime, ako se tačno izjasnila. Radi se navodno o osobi koja je bila policijski službenik koji je otišao u penziju”, naveo je Šabotić. 

Upitali smo ga da li pretpostavlja da je upravo ta osoba povezana sa nestankom jučerašnje zastave.

“To će istraga pokazati i mislim da je rano komentarisati na tu temu. Ne bih želio da poremetim vid istrage. Ja se nadam da će ishod biti pozitivan i da će se odgonetnuti ko je to uradio”, istaknuo je Šabotić. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad