Novalić: Da je RS bio kao mi – mogli bi biti prvi ili drugi

Vijesti 21. maj 202021:21 > 21:23
Anadolija

Federacija BiH je izvrsno odgovorila na pandemiju u zdravstvenom dijelu, kazao je Fadil Novalić, premijer ovog bh. entiteta u gostovanju na FTV-u.

“Imali smo pohvale WHO. Mi smo treći u Jugoistočnoj Evropi, iza Albanije i Bugarske. Da je RS bio kao mi – mogli bi biti prvi ili drugi”, izjavio je premijer FBiH.

“Šta god mi govorili, efikasno je radio zdravstveni sistem, dobre su bile mjere i građani”, kazao je prvi čovjek Vlade FBiH.

Novalić je tokom gostovanja kazao i to da je takozvani korona zakon Vlade FBiH probudio optimizam kod građana, jer će penzioni fond i ostala civilna davanja ostati stabilna.

“Zaposlenost je narasla, 18.000 radnika je prijavljeno. Ekonomija se budi, vidimo na prihodima to. Raste broj uposlenih”, izjavio je.

FBiH je likvidna, sa 77 miliona suficita, što se dešava prvi put nakon rata u BiH, poručio je Novalić, tako da ovaj bh. entitet, kako je on rekao, može još tri ili četiri mjeseca bez novca MMF-a koji je na čekanju.

“Vlada FBiH ima harmoničan rad”, dodao je još tokom gostovanja.

Njegov savjetnik Hasan Ganibegović, sastao se sa Kadrijom Kolićem, advokatom Fahrudina Solaka bez njegovog znanja. Istakao je to Novalić.

“Ganibegović je nakon velike greške, koja nije zakonom zabranjena, bila je bez mog znanja, načinio je grešku i privukao pažnju javnosti i skrenuo je prema Vladi i premijeru. Ponudio je ostavku, shvatio je veliku grešku. Dok se proces ne završi – dok se ne daju odgovori, rano je govoriti o ostavci”, rekao je Novalić.

“Blagojević nije bio moj formalni savjetnik. Bio je na ugovoru o djelu”, kazao je dodavši da je njegov Ugovor o djelu istekao.