Derventa: Od medicinskog otpada namjeravali praviti folije

Vijesti 21. okt 201410:22 > 10:28
N1

Medicinski otpad, koji je ilegalno uvezen u Derventu, i koji se nalazio u preduzeću "Pramat plast" danas će biti vraćen u Hrvatsku. Kako saznaje N1, otpad će biti odložen u Varaždinu.

U krugu preduzeća koje se bavi proizvodnjom plastičnih kesa i folija bilo je uskladišteno pet tona medicinskog otpada koji je ilegalno uvezen iz Hrvatske.

U ponedjeljak su inspektori utvrdili da preduzeće “Pramat plast” ne posjeduje dozvolu Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske za uvoz medicinskog otpada te je dat rok da u 15 dana otpad bude vraćen susjednoj Hrvatskoj.

Na mjestu događaja zatekli smo radnike koji utovaraju otpad kako bi ga vratili.

VEZANA VIJEST

Saznajemo da su od tog otpada namjeravali praviti folije.

Po Zakonu o upravljanju otpadom koji je usvojila Narodna skupština u RS-u, zabranjen je uvoz opasnog otpada, dok se neopasni otpad može uvoziti radi tretmana pod uvjetom da postoji postrojenje za tretman tog otpada, odnosno ako služi kao sirovina.

Ministarstvo za prostrono uređenje, građevinarstvo i ekologiju je preduzeću „Pramat plast“ iz Dervente, 21. augusta 2014. godine izdalo dozvolu za uvoz neopasnog otpada – plastične ambalaže, koja služi kao sirovina za proizvodnju regranulata, kao i proizvodnju građevinskih i poljoprivrednih folija.

N1

U dozvoli koje je izdalo Ministarstvo utvrđena je obaveza povrata pošiljke u slučajevima kada se u tovaru utvrdi prisustvo opasnih materijala.

Željko Jakubin, direktor ove firme, potvrdio je da su prošle godine uvezli čak 358 tona ambalaže, od čega je polovina jutros krenula prema Varaždinu gdje će biti zbrinuta prema EU standdardima.

Nadležni iz UIO BiH provode istragu, iako svima ostaje nejasno kako je Jakubin sa svojom firmom godinama zaobilazio carinske kontrole.