Radončić uputio pohvale pripadnicima UN mirovnih snaga iz BiH

Vijesti 29. maj 202012:22 > 12:29
Ministarstvo sigurnosti BiH

U povodu obilježavanja 29 svibnja/ maja – Međunarodnog dana mirovnih snaga (International Day of United Nations Peacekeepers), kao i 20. obljetnice sudjelovanja Bosne i Hercegovine u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda, ministar sigurnosti Fahrudin Radončić uputio je zahvalnost, u ime Ministarstva sigurnosti i u svoje ime, svim pojedincima i pojedinkama, kao i institucijama koji su dali značajan doprinos mirovnim misijama.

Ujedno, uputio je pohvale i zahvale pripadnicima i pripadnicama UN mirovnih snaga iz Bosne i Hercegovine za profesionalno izvršavanje humanog zadataka izgradnje mira u svijetu.

Međunarodni dan mirovnih misija se obilježava 29. svibnja/ maja, u znak sjećanja na sve osobe koje su izgubile život u službi mira. Od osnivanja prve mirovne misije UN-a, 1948. godine, živote je izgubilo više od 3.800 vojnika, policijskog i civilnog osoblja.

Bosna i Hercegovina, članica Ujedinjenih naroda od svibnja 1992. godine, dokazala je svoju punu opredjeljenost aktivnom sudjelovanju u mirovnim operacijama. To je istovremeno i jasan pokazatelj da Ministarstvo sigurnosti i agencije za provedbu zakona u BiH raspolažu kapacitetima i iskustvima u rekonstrukciji i demokratskoj tranziciji postkonfliktnih društava.

Sudjelovanje pripadnika i pripadnica policijskih agencija iz BiH u mirovnim misijama UN-a znatno je pridonijelo međunarodnoj afirmaciji BiH, a što za posljedicu ima da BiH sve više postaje aktivan subjekt u kreiranju međunarodne sigurnosti.

Ministartsvo sigurnosti BiH će i nadalje poduzimati sve potrebite mjere kako bi policijski službenici i službenice bili osposobljeni za služenje u mirovnim misijama, što također podrazumijeva suradnju i potporu svih policijskih agencija iz Bosne i Hercegovine. Zbog toga je važan sustavan, osmišljen i dugoročan pristup u planiranju svih naših raspoloživih resursa kako bi i dalje Bosne i Hercegovina, odnosno policijski službenici i službenice iz BiH bili prisutni u međunarodnim operacijama potpore miru.

Ministarstvo sigurnosti BiH
Ministarstvo sigurnosti BiH
Ministarstvo sigurnosti BiH
Ministarstvo sigurnosti BiH
Ministarstvo sigurnosti BiH
Ministarstvo sigurnosti BiH
Ministarstvo sigurnosti BiH
Ministarstvo sigurnosti BiH
Ministarstvo sigurnosti BiH
Ministarstvo sigurnosti BiH

Doprinos Bosne i Hercegovine kao članice UN ogleda se i kroz angažman policijskih službenika i službenica iz BiH, u okviru UN civilne policije (UN CIVPOL).

U različitim misijama, u okviru mandata Ujedinjenih naroda od 2000. godine do danas je sudjelovalo ukupno 355 pripadnika i pripadnica policijskih službi iz BiH (od čega 54 žena tj. 15,21 posto), i to u mirovnim misijama u Istočnom Timoru, Haitiju, Liberiji, Sudanu, Kongu, Cipru i Južnom Sudanu. Trenutno BiH ima raspoređene policijske službenike i službenice u dvije mirovne misije i to u Južnom Sudanu (UNMISS) 20 policijskih službenika, od čega četiri žene, i na Cipru (UNFICYP) šest policijskih službenika od čega četiri žene.

Pripadnici i pripadnice policijskih struktura iz Bosne i Hercegovine su raspoređivani na različite visoke pozicije unutar misija, nenaoružanog karaktera. Pokazali su visok stupanj profesionalizma, stručnosti kao i humanosti u obavljanju poslova i zadataka u okviru navedenih misija, što je rezultiralo zauzimanjem rukovodećih pozicija, kao i dobivanjem mnogobrojnih pohvala i zahvala od strane mjerodavnih tijela UN-a.

Osim angažmana u okviru kontingenata, 11 policijskih službenika i službenica su bili izabrani od od strane UN na ekspertske „poluprofesionalne“ pozicije, u okviru UN misija na Cipru, Libiji, Afganistanu, Južnom Sudanu, Somaliji i Gvinea Bisao, navodi se u saopćenju Ministarstva sigurnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad