Vasvija Vidović: Greška pravosuđa može imati historijske konsekvence

Vijesti 31. maj 202009:00 > 09:03
N1

Advokatski tim Fadila Novalića čine advokatica Vasvija Vidović, advokati Nikica Gržić, Muhidin Kapo i advokatica Nina Karačić. Advokatski tim Fahrudina Solaka Kadrija Kolić i Barsela Bajramović, a advokatice Mirna Delalić i Adna Dobojlić zastupaju Fikreta Hodžića.

Prvoosumnjičeni u slučaju je Fadil Novalić, a njegova advokatica Vasvija Vidović kazala je kako Tužilaštvo BiH u materijalima nije dalo niti jedan jedini dokaz koji upućuje na pranje novca ili primanje nagrade za trgovinu uticajem. Kazala je kako je ptorebno da razlozi određivanja pritvora budu u jasnoj vezi sa izvršenjem krivičnog djela, što nije pokazano, kao ni to da je ostvarena protivpravna korist. Problematizirana je uloga Jelke Miličević u aferi respiratori, obzirom da, navodi Vidović, štab čija je komandantica dostavlja i obrazlaže Vladi FBiH prijedlog o upotrebi sredstava te da je postupak Vlade FBiH i premijera Novalića bio donošenje odluke po zahtjevu štaba i da nije bitno ko je potpisao te odluke obzirom da je upravo Miličević sjedila na ovim sjednicama.

Vidović je pitala gdje je Jelka Miličević u kontekstu ove afere. Navela je i kako su tužioci izostavili saopštiti da je transfer novca na račun Srebrene maline izvršilo Federalno ministarstvo finansija, te da je bi oni morali odbiti takav trasnfer po propisima ukoliko im je sumnjiv po bilo kojoj osnovi. Takođe, pojasnila je kako zakon o federalnim ministarstvima i drugim organima i tijelima FBiH definira FUCZ kao samostalni organ kojim rukovodi direktor ove uprave, a ne premijer ili Vlada FBiH. Navela je i kako su ignorisani dokazi i tumačenje Đenana Salčina, direktora Agencije za javne nabavke BiH da nema potrebe za izmjenama ovog zakona, te da je mišljenje ove agencije obvezujuće. Vidović dodaje da se u okviru dokaznih materijala spominje izjava svjedokinje koja je inspektorica u Agenciji za lijekove BiH a koja kaže kako je bila u komunikaciji „s nekim iz ureda Vlade“, objašnjavajući da premijer Novalić nije Vlada.

VEZANE VIJESTI

Advokatica Vidović tvrdi i da nije dokaza tvrdnja tužilaštva da FUCZ nije stručno osposobljena za nabavku medicinske opreme i da je premijer to znao, te da tužilaštvo neosnovano tvrdi da je postojala kontinuirana komunikacija oko nabavke respiratora, da Fadil Novalić nema privatni gmail, da je jednom primio Fikreta Hodžića na deset minuta, potom još jednom i da postoji jedna telefonska komunikacija.

Dodaje kako je Vlada imala osnov da izmjeni sastav štaba CZ, obzirom da je bila preglomazna, ali i da postoji ključna pogrešna pretpostavka da je Fadil Novalić odgovoran za odluke Vlade – on je, kako navodi, samo jedan od 17 ravnopravnih članova. Vidović je tokom obraćanja rekla i kako „Greška pravosuđa može imati historijske konsekvence“ te da „blokiranje Federacije može nas uvesti u neizvjesno stanje“, elaborirajući to činjenicom da samo premijer može potpisati isplate penzije, invalidnina i sl. Upitala se i gdje to ima da se kriminal komunicira preko viber grupe, naročito kada se govori o ovolikim iznosima novca. Kada se radi o brisanju poruka, rekla je da u pritvoru treba biti osoba koja je govorila da se poruke brišu.

Vidović je kazala i kako je neprihvatljivo da medijski pritisak i pritisak javnosti budu razlog za pritvor te predložila da se ta mjera odbije, a eventualno razmotre blaže mjere.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad