Kamere sve zabilježile, i dalje bez epiloga u slučaju napada na "Konvoj spasa"

Vijesti 04. jun 202018:39 > 18:48
N1

Na današnji dan, prije 27 godina, kolonu vozila koja je prevozila pomoć za Sjeveroistočnu Bosnu, zaustavile su jedinice HVO u naselju Rankovići kod Nove Bile. Konvoj je opljačkan, njegovi učesnici pretučeni, ubijeno je sedam osoba, traga se za tri osobe dok sudbina jedne osobe nije poznata. Pravosudnog epiloga ovog slučaja nema.

Brojna vozila koja su išla iz inostranstva okupila su se u konvoju kod Splita i krenuli za Tuzlu uz pratnju UNPROFOR-a. Hamdija Mutišević vozio je autobus sa humanitarnom pomoći iz Gratza. Kod Nove Bile kolona je stala i nastao je haos, priča njegova supruga. Između dva autobusa pala je granata i Hamdija je poginuo za volanom.

“Njega je geler pogodio u potiljak i na mjestu je bio mrtav. Tamo ga je paroh sahranio. Gdje, kud, kako, ne znam ali hvala mu”, priča Mejra Mutišević, supruga stradalog.

Lokalno stanovništvo pljačkalo je konvoj, priča nam jedan od svjedoka kojem su bila slomljena dva rebra.

“Dao sam pasoš. Rekli su izađi. Onda su me iscipelarili i ja sam pao u kanal nekakav. Onda su prešli na sljedećeg, iza nas je bio kombi iz Čelića. Skupljali su pare u Švicarskoj i vraćali se. Njega su baš prebili. Zvao se Mehmedalija”, sjeća se Nurdin Durmanović, učesnik konvoja.

Prema podacima Fondacije Istina, pravda, pomirenje u koloni je bilo 146 kamiona, devet kombija, 20 putničkih vozila, dva saniteta i veliki broj autobusa. Pokradeno je više od milion njemačkih maraka u novcu, 17 miliona vrijednosti robe te 500 tona neprocjenjene robe. Fondacija se obraćala tužilaštvima u Travniku, Sarajevu, Zenici da se istraži ovaj slučaj. No, bez uspjeha.

“Prema svima. Tužilaštva u ovoj nenormalnoj državi imaju univerzalni recept da se odbrane i pokriju svoj nerad i kažu da je istraga u toku. Pa, 27 godina istraga je u toku za ovaj slučaj”, ističe Sinan Alić, Fondacija Istina, pravda, pomirenje Tuzla.

Porodice stradalih i svjedoci nadaju se pravdi jer, kako kažu, nedužni ljudi su izgubili živote.

“Volio bi da neko odgovara, ko je odgovoran za to. Ali kako do sada nije, 27 godina poslije. Ma da nešto pokrenuko makar. Ništa”, kaže Durmanović.

“Ja se nadam. Ja za to živim. Samo da se kazni onaj odgovorni pa makar to bio moj rođeni brat. Takve su divne ljude pobili”, dodaje Mejra Mutišević, supruga stradalog.

Dešavanja u konvoju spasa zabilježile su i televizijske kamere. Učesnici i svjedoci žele i imaju šta ispričati o tom zločinu, ali nemaju kome jer ih pravosudne institucije do sada nisu ništa ni pitale.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad