Je li predvidio, znao ili naslutio ono što će se kasnije u BiH događati?

N1

Donacije, respiratori, pokretna bolnica. O svemu ovome sedmicama se govori. Donacije stoje na aerodromu u Sarajevu, nikada nisu došle do krajnjeg odredišta, medicinskih ustanova koje bi mogle da ga koriste. Sa druge strane, tamo gdje ima propusta i moguće zloupotrebe položaja, pravosuđe se teško ili nikako bori. Doba korona virusa, doba korona afera u Bosni i Hercegovini.

Je li predvidio, znao ili naslutio ono što će se kasnije u BiH događati?

“Da budem iskren, ne želim da imam kontakt sa humanitarnim radom jer to od mene mnogo bolje znaju stručnjaci iz tog područja, ne želim da imam doticaj sa donacijama”, kazao je Fahrudin Radončić, bivši ministar bezbjednosti BiH (01.04.2020.).

Kada se Fahrudin Radončić povukao sa mjesta Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje nije ništa ukazivalo da bi donacije od kojih se ogradio i nabavke opreme mogle izazvati toliko negativnih efekata u javnosti. Od respiratora do donacije koja nije naša, nizale su se afere i gafovi institucija u BiH. Donacija koja je krajem prošlog mjeseca došla iz UAE i Katara i dalje je na aerodromu Sarajevo i nikada nije došla do krajnjih odredišta. Ministrica inostranih poslova Bisera Turković tada je rekla:

“Koordinaciono tijelo preuzima pomoć, usklađuje pomoć, vrši evidenciju na osnovu spiskova koju smo dobili, ali isto tako vrši vlastitu evidenciju i popise šalje na Vijeće ministara. Vijeće ministara dobiva kompletne spiskove dobijene pomoći i ta moć se dijeli između entiteta i Distrikta Brčo. Dakle pomoć stiže svima, dijeli se svima”.

Niti se podjelila svima, niti je Savjet ministara donio bilo kakvu odluku. Nevidljivo Koordinaciono tijelo za zaštitu i spašavanje BiH, u doba korone, u javnost nisu izašli više od dva mjeseca, a ovom pitanju, saznajemo, nisu ni raspravljali. Uz sve, novim letom iz Emirata, pomoć koja se mislila da je namjenjena nama, u vidu respiratora, maski i druge medicinske opreme, nije bila namjenjena nama, već susjednoj Crnoj Gori. Emirati se izvinjavali, mi izvinjenje prihvatili.

“Avion će sletjeti na sarajevski aerodrom i oprema će se transportovati dalje u Crnu Goru. Kancelarija njegog visočanstva se izvinjava zbog nesporazuma”, saopšteno je iz Ambadsade UAE u Podgorici.

“Ovom prilikom želimo naglasiti i da je Ministarstvo inostranih poslova BiH u svojim postupcima vezanim za odobrenje slijetanja aviona na Međunarodni aerodrom Sarajevo postupilo u skladu sa međunarodnim odredbama Čikaške konvencije i Zakona o vazdušnom saobraćaju kojima se avionima koje službeno najavljuje država omogućava nesmetan promet u međunarodnom vazdušnom saobraćaju“, dodali su u Ministarstvu inostranih poslova BiH.

Respiratori i dalje neraspakovani leže, afere se nižu jedna za drugom. Uvozio ih je ko je stigao, od preduzeća koja imaju dozvole Agencije za lijekove, do onog koji se bavi preradom voća i povrća. Pokretnu bolnicu u Republici Srpskoj, remontni zavod. Kod nabavke mobilne bolnice institucije su se praktično izuzele iz primjene Zakona o javnim nabavkama, poslovalo se sa nekvalifikovanim firmama, poručuju iz Transparency internationala BiH.

“Tu su i drugi slučajevi, brojne zloupotrebe koje su se dešavale u ovom periodu vanrednog stanja, gdje su se institucije praktično potpuno izuzele iz primjene Zakona o javnim nabavkama, poslovale sa nekvalifikovanim ponuđačima i firmama. Tek kada se pojavio određeni pritisak, Tužilaštvo BiH je počelo da prikuplja dokumentaciju za nabavku mobilne bolnice, da bi se onda umješalo Republičko tužilaštvo i naredilo MUP-u izuzeće dokumentacije, kako bi zadržalo dodatno kontrolu za cijelim tim procesom”, navela je Ivana Korajlić, Transparency international BiH.

Afere otkrivaju novinari ili interesne grupe, kažu stručnjaci. Korupcija u ovo vrijeme postala je ozbiljna pošast koja mora dobiti snažan odgovor. Pravosuđe razapeto između politike i vlastitih loših procjena, teško izlazi na kraj sa trošenjem državnog novca ko zna gdje i ko zna za šta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad