Šta znači da je "Federacija ovlastila FUCZ za nabavke tokom pandemije"?

Vijesti 08. jun 202019:13 > 19:33
N1

Istraga o aferi Respiratori još uvijek u toku. Firma "Srebrena malina" u petak je uputila novi zahtjev Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH za saglasnost za hitan uvoz preostalih 20 ACM812A respiratora. Međutim, desetine puta postavljeno pitanje, da li "Srebrena malina" ispunjava zahtjeve za ovakvu saglasnost ponovo se otvara dimenzijom poštivanja odredbi koje nalaže Pravilnik o proizvodnji i prometu na veliko ove agencije.

Proces dobivanja saglasnosti Agencije za lijekove

Da bi se dobila saglasnost Agencije za lijekove za uvoz medicinske opreme koja nije upisana u registar medicinskih sredstava – što je slučaj sa ACM812A respiratorima; potrebno je uputiti zahtjev popraćen dokumentacijom propisanom Pravilnikom o proizvodnji i prometu na veliko ove Agencije.

N1

U Članu 15., Stavu C) Pravilnika o proizvodnji i prometu na veliko ove Agencije, navodi se da je u okviru dokumentacije zahtjeva nužno dostaviti izjavu o opravdanosti uvoza medicinskog sredstva i svrsi uvoza na memorandumu krajnjeg korisnika, potpisanu od strane direktora zdravstvene ili naučne ustanove za koju se vrši uvoz medicinskog sredstva. “Srebrena malina” ovakvu izjavu nije dostavila, već onu Fahrudina Solaka, u kojoj se navodi da će respiratori biti donirani krajnjim korisnicima: KCUS, Opća bolnica “Abdulah Nakaš”, Sveučilišna bolnica Mostar i Klinički centar Tuzla.

N1

Osim pitanja kako nešto što je kupljeno javnim novcem može onda biti donirano, važno je i pitanje validnosti ovakvog dokumenta. Iz jedne od zdravstvenih ustanova koje se navode kao krajnji korisnici, potvrdili su za N1 da nikakvu izjavu s memorandumom nisu slali nikome, a iz Agencije za lijekove kažu da je ova Solakova izjava dovoljna – i da je Federacija ovlastila FUCZ za nabavke u toku pandemije. Jasno je da Solak nije direktor ni zdravstvene ni naučne ustanove, a ipak je ovakva izjava bila validna za izdavanje dozvole.

Šta znači da je “Federacija ovlastila FUCZ za nabavke tokom pandemije”?

Vraćamo se u april – na 165. hitnoj sjednici Vlade FBiH drugog aprila donesena je Odluka o davanju prethodne saglasnosti Federalnom štabu civilne zaštite za nabavku materijala i opreme u uslovima pandemije, u iznosu do sedam miliona KM.

N1

Štabu – ne Federalnoj upravi civilne zaštite

Na istoj sjednici, donesena je odluka o izdvajanju sredstava iz tekuće rezerve Vlade FBiH Federalnoj upravi civilne zaštite za nabavku sredstava i opreme, u iznosu od 4.950.000 KM.

Dan ranije, prvog aprila, po navodima postupajućih tužioca u istrazi (tokom ročišta o određivanju pritvora), Fahrudin Solak umjesto Jelke Miličević, potpisuje odluku o nabavci materijala i opreme u uslovima pogoršane epidemiološke situacije, kojom se od strane Federalnog štaba CZ odobrava Federalnoj upravi civilne zaštite da izvrši nabavku materijala i opreme iz sredstava posebne naknade u iznosi do sedam miliona KM. Ovo praktično znači da je Fahrudin Solak u ime jednog tijela (Federalnog štaba CZ) odobrio drugom tijelu (FUCZ) čiji je on direktor da utroši sedam miliona KM za nabavku medicinskih sredstava i opreme, dan prije nego što je Vlada FBiH saglasnost za nabavku od ovog novca dala Štabu CZ.

N1

Ovo nije prvi put da Fahrudin Solak ispred Štaba CZ FBiH potpisuje ovakvu odluku, s tim da kada je to uradio u martu i kada se odluka odnosila na preciznije definirane materijale i opremu, te količinu koja se nabavlja (zaštitne maske, dezinfekcijsko sredstvo, zaštitne rukavice, zaštitna odjela, testovi) jasno je bilo navedeno ime Fahrudina Solaka uz funkciju načelnika štaba u dnu dokumenta.

N1

Takođe, na osnovu informacija dostupnih javnosti iz ugovora potpisanih između Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića, jasno je da ponuda “Srebrene maline” takođe dostavljena drugog aprila, a ugovor je potpisan već trećeg aprila.

Gotovo dvije sedmice kasnije, opet Fahrudin Solak potpisuje dokument “Izjava o nabavci” kojom svjedoči da je “Srebrena malina” ovlaštena da obavi uvoz, registraciju i carinjenje respiratora za potrebe FUCZ-a. Takav dokument prihvaćen je kao validan u procesu izdavanja saglasnosti “Srebrenoj malini” za uvoz 100 ACM812A respiratora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad