Ajanović: Uvijek ću se zalagati za slogu i jedinstvo u SDA

Vijesti 26. maj 201514:50 > 14:57
Fena

Kandidat za predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Irfan Ajanović je, predstavljajući svoj program na 6. kongresu te stranke, kazao da njegovo obraćanje neće biti standardno obraćanje jednog od kandidata za izbornu funkciju, obraćanje u kome se iznosi vlastiti program, vizija djelovanja na izbornoj funkciji.

Bit će manje formalno, a nešto nadahnutije i „toplije“.  

Po njegovim riječima, koliko god je ovo izborni kongres SDA, za njega je i svečano obilježavanje 25 godina uspješnog djelovanja najveće političke stranke u BiH.  

Članovi, prijatelji i simpatizeri SDA, pod mudrim vodstvom Alije Izetbegovića, dali su historijski doprinos odbrani BiH i Bosna je opstala. U odbrani su sudjelovali, u nju su svoju hrabrost i žrtvu uložili svi bosnoljubi, ne samo članovi SDA, svi patrioti neovisno koju su tada političku partiju slijedili. No, neoboriva je istina da je odbranu zemlje organizirala i vodila isključivo i samo politička snaga koja se zove SDA. Desilo se čudo bosanskog otpora“, kazao je Ajanović.  

Po njegovim riječima, Glavni odbor SDA kandidirao ga je Kongresu kao kandidata za predsjednika SDA, učinivši mu time osobitu čast, priznanje i povjerenje.  

Šta je to šta bi me pokretalo ako bih bio izabran, koji programski ciljevi i zadaci? Za mene su kroz minulih 25 godina SDA, u prvom prioritetu uvijek bili osnivački programski dokumenti SDA, te deklaracije i rezolucije na svim njenim prethodnim kongresima“, kazao je Ajanović.  

Naveo je da ko god bude predsjednik SDA, bit će obavezan zajedno sa svim stranačkim strukturama dosljedno i odgovorno, u cijelosti, provoditi usvojene kongresne dokumente. Ti dokumenti će biti njegov program.  

Ako budem izabran to će biti također moj program. Bio nakon Kongresa predsjednik ili samo aktivist SDA zalagat ću se, prije svega, za slogu i jedinstvo u SDA, jer samo složni, jedinstveni, zajedničkim pregalaštvom možemo provesti kongresne dokumente u djelo“, kazao je, između ostalog, Ajanović.