Predizborna obećanja između pojačanih tonova i stranačkih transfera u RS

Vijesti 13. jun 202017:11 > 19:13
N1

Sudeći po oštrim izjavama političara i brojnim političkim previranjima u Bosni i Hercegovini može se zaključiti da kampanje nikada ne prestaju. No, u izbornim godinama tonovi su jači, prelasci iz jedne u drugu stranu češći, a pokreću se i projekti koji utiču na život građana.

Izgradnja novih i saniranje postojećih vrtića i škola, sredstava za podsticaj vantjelesne oplodnje, ovo su samo neke od aktivnosti pokrenutih u ovoj izbornoj godini u Banjaluci. U trku za drugi mandat ide SNSD-ov Igor Radojičić.

“Pored izazova sa kojima smo se suočavali, epidemije ove godine, poplava, protesta i raznih drugih problema grad je u svim segmentima rastao”, poručio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Protivkandidat biće iz PDP-a uz podršku SDS-a, no još nije odlučeno da li će u trku za glasove ići Draško Stanivuković ili Jelena Trivić.

PROČITAJTE JOŠ

“Nekako nam je vrlo interesantno što mnogi naši rivali sa zebnjom da li će biti jedno ili drugo, ali naša je procjena da će izgubiti u svakoj situaciji, samo je njima možda interesantnije od koga će da izgube”, rekao je Milko Grmuša iz PDP-a.

Uz podršku dosadašnjih rivala gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, ispred novoosnovane stranke SDS Semberija kandidovan je za još jedan mandat. Danas je Mićić potpisao koalicioni sporazum sa DNS-om.

“Ovo je još jedna od stranaka sa kojom potpisujemo sporazum o saradnji”, poručio je Mićić, aktuelni gradonačelnik Bijeljine.

U sprazumu koji je potpisao sa SNSD-om Mićić je pristao na pola mandata. Protiv kandidat će biti iz redova ili uz podršku SDS-a, spekuliše se da bi to mogao biti Zlatko Maksimović, koji je na prošlim izborima izgubio od Mićića sa razlikom od nekoliko hiljada glasova. Samo što je tada Maksimović imao podršku Dodika, Mićić predstavljao tvrdu struju SDS-a.

“Mićić je tu u prednosti jer je vladao po principu kako mnogi drugi vladaju u RS, stvarajući krug odanih ljudi, zavisnih od gradske uprave, koji će htjeli ili ne morati glasati za Mićića. Sa druge strane biće taj otpor čistokrvnih SDS-ovaca kojima se ne sviđa to što je on uradio i koji bi mogli iz inata da glasaju za bilo koga drugoga”, izjavio je novinar Slobodan Popadić.

Žestoka borba očekuje se i u Prijedoru i to između koalicionih partnera na entitetskom i državnom nivou. Ukoliko bi pobjedio SNSD-ov kandidat to bi značilo i konačan slom Pavićevog DNS-a, dok sa druge strane ovoj stranci važno da sačuva vlast u svom višedecenijsom bastionu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad