"Kada vidimo Makedoniju, dobro je što BiH nije u fokusu"

Vijesti 27. maj 201509:14 > 09:17
N1

Američko-bosanska fondacija danas je tema jutra. O ciljevima ove fondacije, načinom rada, za Novi dan govorio je Mirza Ustamujić, predsjednik Upravnog odbora Američko-bosanske Fondacije.

Fondacija predstavlja odgovor mladih političara na jačanje odnosa između Bosne i Hercegovine i SAD-a. Na koji način, kako zapravo Fondacija djeluje, pitali smo jutrošnjeg gosta.

”Fondacija djeluje preko 10 godina, bavi kulturnom, obrazovnom i političkom saradnjom između Bosne i Hercegovine i SAD. Danas smo kroz evente u 2015 godini u saradnji sa Centrom za transatlanske odnose SAIS posvećeni u organizaciji promocije 20 godina od vremena potpisivanja Daytonskog sporazuma i obiljezavanja 20 godina od genocida u Srebrenici. Raduje me interesovanje brojnih političara u Americi koji su zainteresovani za rad Fondacije”.

Raduje me opredjeljenje SAD-a da se pomogne BiH i našim vlastima na euroatlantskom putu i integracijama kako bi se poboljšao život gradjana BiH, dodao je Ustamujić nakon povratka sa konferencije Fondacije održane u Washingtonu.

Saopćeno nam je i to da će Bill Clinton, bivši predsjednik SAD-a posjetiti Memorijal u Srebrenici na godišnjicu genocida 11. jula.

”Generalno je zaključak da je Daytonski sporazum poslužio da zaustavi stradanja i rat. Medjutim, on je i dalje samo temelj na kojem političari u BiH moraju da razviju dijalog za dalji napredak naše zemlje, te provesti socijalno-ekonomske reforme koje su bitne i neophodne. Naglasili su da uspjeh najvise ovisi od spremnosti naših politicara, te su SAD i EU spremne pomoci u tom procesu”.

Ustamujić je istakao da su poruke stranih političara na Konferenciji da BiH mora raditi na svojoj reintegraciji, ali da su spremni da nam pomognu ka daljnjem napretku.

Madelyn Albright, bivša ambasadorica pri UN-a sastala se sa članovima Fondacije u Washingtonu na pomenutoj konferenciji, a generalni savjet je sljedeći:

”Susret sa Madeleine Albright je nešto sto se pamti, i osjeti se emocija kada je govorila tokom konferencije. Veoma dobro poznaje prilike u našoj zemlji i daje iskrenu podršku svakoj inicijativi koja će pomoći našim građanima i jačanju demokratije, vladavine prava i borbe protiv korupcije. Interesantno je pitanje bilo da li je loše sto smo u zapečku svjetske politike danas, kada je napravljen osvrt na Makedoniju i dešavanja, te je rekla da fokus nužno ne mora značiti da je dobra situacija, ali da BiH mora krenuti snažnije reformama i integracijama”, kazao je Ustamujić.

Detaljnije saznajte u video prilogu.