Kajtaz i Krešić o dogovoru za Mostar: SDA I HDZ ispeglali finalne detalje

Vijesti 17. jun 202008:48 > 10:20
N1

Danas je, prema najavama, na stolu finalni dogovor za Mostar, odnosno nova runda pregovora SDA i HDZ BiH o održavanju izbora u ovom gradu, a potencijalni dogovor za N1 su komentarisali novinari Faruk Kajtaz i Zoran Krešić.

Kajtaz nam je rekao kako ne zna da li će danas doći do rješenja za Mostar, ali da je siguran da će do nekakvog rješenja doći.

Dogovor oko Mostara trebao bi biti postignut, ako ne danas, onda u skorijem periodu. Vrlo je značajno da lideri političkih stranaka nisu sami u ovim pregovorima, da iza dogovora stoje i EU i OHR. I sam visoki predstavnik je kazao da je dogovoreno nekih 95 posto, a niko nije demantirao taj Inzkov stav, što znači da je dogovor postignut. Treba očekivati pozitivne vijesti iz Mostara i u Mostaru, a kako će biti upakovan, to ćemo vidjeti. Prema mojim informacijama, nešto od Čovićevih zahtjeva će završiti u tom završnom dokumentu i to je među onih 5 posto o čemu se pregovara. Tako tvrde moji izvori“, komentarisao je Kajtaz.

“Svako rješenje koje donosi rešenje ovog problema – a to je da građani ne birjau predstavnike lokalne vlasti – bolje nego sadašnje stanje i Mostar zbog toga više od desetljeća zaostaje za drugim sredinama”, poručio je Krešić te dodao:

Jednu informaciju ću vam podijeliti od sinoć, a to je da su predstavnici lokalnih stranačkih organizacija SDA i HDZ postigli sporazum i ispeglali finalne detalje koji se tiču izmjena Statuta Grada Mostara i danas se očekuje potpisivanje. U finalnom sporazumu je sporazum o izmjenama Izbornog zakona, odnosno to su dva dokumenta koji trebaju potpisti lideri stranaka. Što se tiče finalnog političkog sporazuma između dvije stranke, jedan je o Statutu a drugi za rješavanja pitanja izbora izaslanika za Dom naroda i izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Što se tiče Statuta, definiraju se izmjene izbornih pravila koja vrijede samo za Mostar a u pitanju je neproporcionalnost izbornih područja, a druga stvar koju su tražili iz bošnjačke strane je da se zajamči SDA određena vrsta raspodjele moći između dva predstavnika naroda“.

Kajtaz je za N1 rekao kako će do sastanka doći danas ili u Mostaru ili Sarajevu.

Posljednji detalji se dogovaraju. Svaki sporazum podrazumijeva određene ustupke, i niko ne može dobiti sve. Onaj koji insistira na svemu obično ne dobije ništa. Stranke su svjesne činjenice da se njihovi odnosi nalaze na istorijskom minimumu, da imamo blokiranu vlast, da nemamo vladu u HNK. Svi ti procesi su svedeni na neku vrstu tehničkih aktivnosti. Svaki sporazum je bolji od sadašnje situacije koja je jedan socio-politički eksperiment. Imate podjelu na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast. Zamislite bilo koji grad koji toliko vremena nema svoje gradsko vijeće. Međunarodna zajednica jako puno duguje gradu Mostaru i njegovim građanima. Treba podsjetiti da Statut koji je proglašen neustavnim u nekim dijelovima u vezi predstavljanja u Gradskom vijeću zaparvo nametnut od strane visokog predstavnika Paddyja Ashdowna. Najveća odgovornost je na političkim strankama i to prije svega ovdje u Mostaru a onda i na političkim vrhovima na nivou predstavnika. Međunarodna zajednica treba izvršiti i određeni diplomatski pritisak. Čak i opozicija u Mostaru i BiH treba podržati bilo kakav sporazum jer je to jedini način da se ovo bezvlašće okonča i da se formiraju tijela vlasti i da svi u skladu sa rezultatima izbora participiraju u vlasti i ponude nove ideje“, komentarisao je Kajtaz.

Govoreći o ukidanju pozicije dogradonačelnika Mostara, Kajtaz je rekao da je to jedna poprilično važna pozicija koja je ukinuta odlukom visokog predstavnika, kao što su ukinute i neke opštine.

Nije tajna da su izmjene Statuta bile zatražene od probosanskih stranaka i da je najveći zagovornik bila bošnjačka strana. Moji izvori tvrde da se krenulo sa tom idejom da diplomate budu garanti, ali iz EU je stigao stav da političari u BiH moraju preuzeti svoj dio odgovornosti ako zemlja želi ići prema EU. Što se tiče predsjednika Gradskog vijeća i njegove jače uloge, to je taj famozni princip supotpisa. Mislim da se želi kompenzirati nedostatak dogradonačelnika. Sva vlast je bila skoncentrirana u rukama Ljube Bešlića. Ima tu promjena i u broju delegata, birača, biće promjena u Statutu, samo je pitanje šta je HDZ zauzvrat dobio. Šta su to ustupci – izbor člana Predsjedništva BiH ili popunjavanje Doma naroda. Moje informacije govore da se razmatra opcija izbora člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda u Parlamentu BiH gdje bi imao potpuni legitimitet. S druge strane se insistira na virtuelnim izbornim jedinicama ili kantonima gdje bi morao pobijediti ukoliko želi da postane član Predsjedništva BiH. Očekujem veliki, opširni dokument kiji će definirati sva ova pitanja, a šta će se naći kao završni papir, znaju samo ambasadori zemalja Kvinte i predsjednici HDZ i SDA“, rekao je Kajtaz.

Mostar je iznimka, nijedna sredina u BiH nema Statut kakav ima Mostar. Mostar ima Gradsko vijeće koje je praktično Dom naroda u kojem niti jedna od strana naroda ne može preglasati jedna drugu. Ovdje u Mostaru je nemoguće da se napravi neka vrsta dominacije. Mostar je uzor kako bi se mogle određene stvari mijenjati i za pitanje izaslanika za Dom naroda ili pitanje izbora članova Predsjedništva BiH. Statut takav kakav jeste možda komplicira, ali ono što je dobro jeste da smo dobili jedinstvenu gradsku upravu jer su do prije 15 godina postojale dvije administarcije. Donošenje Statuta bi pomoglo u tome da će se grad moći konačno razvijati, donositi odluke i iz urbanizma i o investicijama. Što se tiče izravnog izbora gradonačelnika, to je legitimna tema o kojoj bi trebalo otvoriti političku raspravu ali nisam siguran da je uopće na dnevnom redu, iako ja mislim da bi to bilo iznimno dobro za Mostar, odnosno da dobijemo direktno izabranog gradonačenika koji bi onda mogao predvoditi ovaj grad u puno bolju budućnost nego što sada izgleda“, mišljenja je Krešić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad