Normalizuje se promet na Sarajevskom aerodromu

Vijesti 22. jun 202011:15 > 11:21
N1

Zračni promet na Međunarodnom aerodromu Sarajevu (MAS) se polako normalizuje. Trenutno je pet kompanija uspostavilo letove, pa tako kompanije Croatia Airlines i Austrian Airlines po tri puta sedmično lete za Zagreb i Beč, rečeno je za N1 iz Sarajevskog aerodroma.

Letove su već ranije uspostavile kompanije Wizz Air i Air Serbia za Budimpeštu i Beograd, te kompanija Eurowings koja povezuje Keln sa Sarajevom jednom sedmično.

Od jučer, i Turkish Airlines leti tri puta sedmično za Istanbul, linija koja je vrlo bitna i za koju postoji veliki interes, uzimajući u obzir da je Istanbul veliki transferni centar.

Iz MAS-a napominju da su kompanije te koje uspostavljaju linije, a na osnovu procjena i analiza tržišta, odnosno interesa građana za određene linije.

“U ovom slučaju, kompanije posebno prate mjere koje se provode prema stranim državljanima prilikom ulaska u našu zemlju, odnosno obratno kada je u pitanju ulazak stranaca, te bh. državljana prilikom ulaska u druge zemlje”, kazali su nam iz MAS-a.

S obzirom da su u većini zemalja još uvijek na snazi restriktivne mjere kada je u pitanju ulazak stranih državljana, to je ujedno i glavni razlog uspostavljanja trenutno manjeg broja linija od strane kompanija. Kako su kazali, značajniji povratak kompanija i uspostavu letova prema destinacijama koje su postojale na aerodromu u Sarajevu ranije, očekuju od idućeg mjeseca.

S obzirom da se aviolinije postepeno uspostavljaju i najave letova aviokompanija su podložne promjenama.

“U narednom periodu imamo najavu ponovnog uspostavljanja letova od strane sljedećih kompanija: Pegasus Airlines bi trebao uspostaviti letove za Istanbul, Flydubai za Dubai, Air Arabia za Šaržu, a letove bi trebale obnoviti i kompanije Flybosnia i Flynas. Međutim, kako smo već prethodno naveli uspostava i obim letova će u velikoj mjeri ovisiti o restrikcijama koje budu na snazi. Očekujemo i određeni broj čarter letova, a imamo i najave da određene aviokompanije u narednom periodu planiraju povećati broja tjednih letova, no i ta odluka će zavisiti od restriktivnih mjera i potražnje za letovima”, saopćili su.

“Kada je u pitanju broj putnika podaci su sljedeći: na osnovu izračuna smo dobili pokazatelj da prosječno imamo 65 putnika dnevno koji prolaze kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo. Također, u periodu od 1. juna 2020. do 21. juna 2020. godine, imali smo ukupno 1.432 putnika, od toga u dolasku 928, a u odlasku je bilo 504 putnika. Najveći broj putnika u dolasku smo imali iz Beograda (179), dok je najviše putnika otputovalo za Istanbul (169). Trenutno sa najvećim brojem prevezenih putnika u periodu 1. juna do 21. juna 2020. godine je aviokompanija Turkish Airlines koja je imala ukupno 315 putnika”; rečeno je za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad